Current Affairs Quiz – April 23 2019

Current Affairs Quiz – April 23 2019


1. Malayalam film_______________directed by Jayaraj won the best cinematography award at the Beijing International Film Festival .
a)Premam
b)Bhayanakam
c)Lucifer
d)Madhura Raja

Click here to View Answer
Answer b)Bhayanakam. Malayalam film Bhayanakam (Fear) directed by Jayaraj won the best cinematography award at the Beijing International Film Festival . The cinematography was done by Nikihil S Praveen. The film had also won the best cinematography award at the 65th National Film Awards.

Bollywood actor Shah Rukh Khan-starrer “Zero” was screened at the end of the festival.

2. Micro blogging platform Twitter announced that it has appointed ____________— as new managing director for the India market.
a)Rishi Singh
b)Rajeev Kumar
c)Manish Kumar
d)Manish Maheshwari

Click here to View Answer
Answer d)Manish Maheshwari. Micro blogging platform Twitter announced that it has appointed Manish Maheshwari as new managing director for the India market effective 29 April.

3. ____________ has helped modernise a network of more than 1.5 lakh post offices in the country.
a)Cognizant
b)Infosys
c)Wipro
d)Tata Consultancy Services

Click here to View Answer
Answer d)Tata Consultancy Services.India’s largest IT services company Tata Consultancy Services (TCS) has helped modernise a network of more than 1.5 lakh post offices in the country. The company said that it has developed an integrated solution for India Post that helped it achieve this feat.

4. Former deputy election commissioner ______________ was appointed as special observer for Tripura .
a)Manish Maheshwari
b)Vinod Zutshi
c)Manish Kumar
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Vinod Zutshi. Former deputy election commissioner Vinod Zutshi was appointed as special observer for Tripura where the Lok Sabha polls to one of the seats was postponed in view of the law and order situation.

5. ____________ has launched a product to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber attacks.
a)Bharti AXA Life Insurance
b)LIC India
c)Bajaj Allianz General Insurance
d)SBI General Insurance

Click here to View Answer
Answer d)SBI General Insurance. SBI General Insurance has launched a product to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber attacks. In the initial phase, the focus will be on SMEs and mid-market businesses, but later the product can cater to larger business conglomerates as well, the insurer said in a statement.

6. Bajaj Allianz General Insurance and Bajaj Allianz Life Insurance in collaboration launched their first product _______________.
a)‘Total Health Secure Dream’
b)‘Total Health Secure Scheme’
c)‘Total Health Secure yojna’
d)‘Total Health Secure Goal’

Click here to View Answer
Answer d)‘Total Health Secure Goal.Bajaj Allianz General Insurance and Bajaj Allianz Life Insurance in collaboration launched their first product ‘Total Health Secure Goal’. This insurance plan is designed to take care of customers’ health and life goals, through one comprehensive insurance policy. Thus, removing hassles of maintaining two separate policies.

7. Network Intelligence Signs Partnership With____________to Provide Security Services to its Members Under the SEBI Cybersecurity Guidelines.
a)RBI
b)SEBI
c)NSE
d)BSE

Click here to View Answer
Answer d)BSE. BSE, India’s largest stock exchange & Network Intelligence, a global cybersecurity services provider & CERT-IN empanelled vendor, entered into a Memorandum of Understanding (MoU) to provide cybersecurity services to its members in line with the cybersecurity framework set by SEBI.

8. The Economist Intelligence Unit (EIU) has released the 2019 Index of Cancer Preparedness (ICP) in which India’s overall rank is ___________out of 28 countries.
a)15th
b)18th
c)11th
d)19th

Click here to View Answer
Answer d)19th . The Economist Intelligence Unit (EIU) has released the 2019 Index of Cancer Preparedness (ICP) in which India’s overall rank is 19th out of 28 countries, with a score of 64.9.

9. _________became the first Indian boxer to be assured of a fourth successive medal at the Asian Championships.
a)Dingko Singh
b)Vijender Singh
c)Shiva Thapa
d)Sarita Devi

Click here to View Answer
Answer c)Shiva Thapa . Shiva Thapa became the first Indian boxer to be assured of a fourth successive medal at the Asian Championships by advancing to the semifinals in Bangkok . The 25-year-old from Assam defeated Thailand’s Rujakran Juntrong in a one-sided lightweight (60kg) contest. He prevailed 5-0.

10. The Badminton Asia Championships began in ______________.
a)China
b)Nepal
c)India
d)Russia

Click here to View Answer
Answer a)China. The Badminton Asia Championships began at Wuhan in China . The Indian contingent comprises PV Sindhu and Saina Nehwal in Women’s Singles, and Kidambi Srikanth and Sameer Verma in Men’s Singles.

Leave a Comment