Current Affairs Quiz – April 22 2020

Current Affairs Quiz – April 22 2020

1. World Earth Day is observed on___________.
a) April 22
b) May 14
b) September 18
d) July 20

Click here to View Answer
Answer a) April 22. Every year World Earth Day is celebrated on April 22. The day is celebrated to demonstrate environmental protection.

2. The Theme for World Earth Day 2020 is_____________.
a) Demonstrate environmental protection
b) Climate Action
c) Save Green
d) Earth and Life

Click here to View Answer
Answer b) Climate action.

3. Who has been appointed as an Independent Director of Infosys?
a) Simon Stephen
b) Jenny Bishop
c) Uri Levine
d) Paul Clarke

Click here to View Answer
Answer c) Uri Levine. Infosys, a global leader in next-generation digital services and consulting announced the appointment of Uri Levine as an Independent Director of the Company, effective April 20, 2020.

4. According to World Press Freedom Index 2020, India secured ___________ rank.
a) 100th
b) 112th
c) 142nd
d) 153rd

Click here to View Answer
Answer c) 142nd. India has ranked 142 out of 180 in the Global press freedom index. The report was released on April 21 in the annual Reporters without borders analysis.

5. Ujjivan Small Finance Bank secured ___________ rank in ‘Best Large Workplaces in Asia 2020’ .
a) 3rd
b) 5th
c) 8th
d) 10th

Click here to View Answer
Answer b) 5th. Ujjivan Small Finance Bank is ranked 5th among ‘Best Large Workplaces in Asia 2020’ by the Great Place To Work Institute.

6. ‘Mission Anna Seva’ biggest free meal program is launched by______________.
a) Reliance
b) TATA
c) Railways
d) Army

Click here to View Answer
Answer a) Reliance. Reliance Foundation’s ‘Mission Anna Seva’ that aims to provide over 3 crore meals to marginalised communities and frontline workers facing hardships during the lockdown, is the largest free meal programme by any corporate foundation globally, its chairperson Nita Ambani said.

7. The headquarters of ICICI bank is situated in_______________.
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. ICICI Bank announced that it has integrated its AI powered multi-channel chatbot, ‘iPal’, with the world’s two most popular voice assistant apps–Amazon Alexa and Google Assistant– to enable its retail banking customers to undertake an array of banking services with just a simple voice command.

8. Which company announced the investment of Rs. 43,474 crores in Reliance Jio?
a) Apple
b) Amazon
c) Facebook
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer c) Facebook. Facebook has announced the investment of Rs. 43,474 crores in Reliance Jio for 9.99 percent stake on April 22. It is the largest Foreign Direct Investment (FDI) in India’s tech sector.

9. What is the capital of Iran?
a) Istanbul
b) Dusanbhe
c) Ashighat
d) Tehran

Click here to View Answer
Answer d) Tehran. Iran has successfully launched its first-ever military satellite into the orbit, according to a statement by Iran’s Revolutionary Guards Corps on April 22, 2020.

10. FDI stands for _______________.
a) Foreign Direct Investment
b) Foreign Develop Investment
c) Future Develop Investment
d) Future Direct Investment

Click here to View Answer
Answer a) Foreign Direct Investment. The government made its prior approval mandatory for foreign investments from countries that share land border with India to curb “opportunistic takeovers” of domestic firms following the Covid-19 pandemic, a move which will restrict FDI from China.

Leave a Comment