Current Affairs Quiz – April 22 2018

Current Affairs Quiz – April 22 2018

1. Who has been elected as CPI(M) General Secretary?
a) Prakash Karat
b) Sitaram Yechury
c) Sharad Yadav
d) D. Raja

Click here to view Answer
Answer b) Sitaram Yechury. Sitaram Yechury has been unanimously elected as the General Secretary of CPI(M) for his second term. His election was approved by the party’s newly-elected 95-member central committee during the 22nd Party Congress in Hyderabad.

2. Who has been appointed as the first woman firefighter by Airports Authority of India (AAI)?
a) Taniya Sanyal
b) Keerthi Saran
c) Dhanya Smriti
d) Anu Hasini

Click here to view Answer
Answer a) Taniya Sanyal. The Airports Authority of India (AAI) has appointed its first woman firefighter, Taniya Sanyal, currently undergoing training in Delhi. The AAI has been facing a shortage of firefighters and has modified rules in order to recruit women.

3. Who has been named as the most promising economist under 40?
a) Dolph Lundgren
b) Neri Oxman
c) Pranav Mistry
d) Parag Pathak

Click here to view Answer
Answer d) Parag Pathak. Massachusetts Institute of Technology (MIT) professor Parag Pathak has been awarded the John Bates Clark Medal for 2018, granted annually to the best economist under the age of 40.

4. Who won Dadasaheb Phalke Excellence Award Winners 2018 for best actor?
a) Ranveer singh
b) Salman Khan
c) Shahid Kapoor
d) Ranbir Kapoor

Click here to view Answer
Answer c) Shahid Kapoor. Best actor for male – Shahid Kapoor.

5. Who has become the first woman cricketer to take 200 wickets in ODIs?
a) Harmanpreet Kaur
b) Jhulan Goswami
c) Smriti Mandana
d) Vedha Krishnamurthy

Click here to view Answer
Answer b) Jhulan Goswami. The Indian government has released a commemorative stamp to honour Indian women’s cricket team fast bowler Jhulan Goswami for becoming the first woman cricketer to take 200 wickets in ODIs.

6. Which country launched air strikes against ISIS in Syria?
a) Iraq
b) Oman
c) Iran
d) Israel

Click here to view Answer
Answer a) Iraq. Iraqi forces has launched air strikes against the Islamic State in Syria, targeting the militant group’s strongholds near the city of Hajin. The strikes were carried out in coordination with the government of Syria.

7. Who won International award for most trending personality at the Dadasaheb Phalke International Film Festival?
a) Diljit Dosanjh
b) Gippy Grewal
c) Jassi Gill
d) Yo Yo Honey Singh

Click here to view Answer
Answer a) Diljit Dosanjh. Singer and actor Diljit Dosanjh has received an international award for the ‘Most Trending Personality’ for this year at the Dadasaheb Phalke International Film Festival. Recently he has been roped in as brand ambassador for the menswear of fbb.

8. IMF – In this ‘I’ represents?
a) Indian
b) International
c) Involved
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) International. According to the International Monetary Fund (IMF), The world’s debt reached a record $164 trillion in 2016, which is worth 225% of the world’s Gross Domestic Product.

9. Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA) scheme for?
a) Develop the Healthcare
b) Promote education for girl child
c) Reform and strengthen the Panchayat levels
d) House for all

Click here to view Answer
Answer c) Reform and strengthen the Panchayat levels. The Cabinet Committee on Economic Affairs gave its approval for restructured Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA).

Leave a Comment