Current Affairs Quiz – April 18 2019

Current Affairs Quiz – April 18 2019


1. The 8th edition of Home Expo India 2019 began at India Expo Centre and Mart in _______________.
a)Mumbai
b)Delhi
c)Pune
d)Greater Noida

Click here to View Answer
Answer d)Greater Noida.The 8th edition of Home Expo India 2019 began at India Expo Centre and Mart in Greater Noida .

It covers sectors with maximum thrust and growth potential in home decor, furnishing, furniture, flooring and textiles.

2. Indian men’s hockey team would join the elite Pro League in early ___________ after International Hockey Federation’s approval.
a)2022
b)2021
c)2023
d)2020

Click here to View Answer
Answer d)2020.Indian men’s hockey team would join the elite Pro League in early 2020 after International Hockey Federation’s approval recently. The Pro League replaced the Men’s FIH Hockey World League since 2019

3. The Reserve Bank of India has put into circulation _____________denomination banknotes signed by its Governor Shaktikanta Das.
a)Rs 100 banknotes
b)Rs 10 banknotes
c)Rs 20 banknotes
d)Rs 50 banknotes

Click here to View Answer
Answer d)Rs 50 banknotes. The Reserve Bank of India has put into circulation 50 rupees denomination banknotes signed by its Governor Shaktikanta Das. The RBI in Mumbai said the design of these notes is similar in all respects to 50 banknotes in Mahatma Gandhi new series.

4. The International Hockey Federation (FIH) has imposed a hefty fine of one lakh seventy-six thousand Euros on ____________Hockey Federation (PHF).
a)Pakistan
b)Nepal
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer a)Pakistan . The International Hockey Federation (FIH) has imposed a hefty fine of one lakh seventy-six thousand Euros on Pakistan Hockey Federation (PHF) for not honouring the Pro League commitments.

5. North Korean leader____________ will visit Russia for his first meeting with President Vladimir Putin.
a)Abdelaziz Bouteflika
b)Edi Rama
c)Kim Jong Un
d)Bujar Nishani

Click here to View Answer
Answer c)Kim Jong Un. North Korean leader Kim Jong Un will visit Russia later this month for his first meeting with President Vladimir Putin.

6. Nepal successfully launched its first satellite _____________ into space from Virginia in the United States.
a)NepaliSat-2
b)NepaliSat-1
c)NepaliSat-V
d)NepaliSat-IV

Click here to View Answer
Answer b)NepaliSat-1.Nepal successfully launched its first satellite NepaliSat-1 into space from Virginia in the United States. The satellite was developed by the Nepalese scientists.

7. IT authorities seizes Rs 1.48 Cr unaccounted cash from premises of AMMK party functionary at Andipatti in ____________.
a)Madhya Pradesh
b)Kerala
c)Tamil Nadu
d)Assam

Click here to View Answer
Answer c)Tamil Nadu.In Tamil Nadu, Income Tax authorities have seized 1.48 crore rupees unaccounted cash from the premises of Mr TTV Dinakaran-led AMMK party functionary at Andipatti.

8. ________________has received approval from the CCI for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank.
a)BOB
b)Axis Bank
c)SBI
d)Bandhan Bank

Click here to View Answer
Answer d)Bandhan Bank . Bandhan Bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank.

9.________________becomes India’s first comprehensive financial services app to integrate UPI.
a)M-Connect Plus
b)iMobile
c)Freedom
d)ETMONEY

Click here to View Answer
Answer d)ETMONEY . India’s largest app for financial services, ETMONEY announced that it has integrated Unified Payment Interface (UPI) as a payment method on its platform as it looks to double its monthly user base by the end of the year.

10.____________ has partnered with M1Xchange TReDS platform for MSME bill discounting.
a)SBI
b)PNB
c)BOB
d)BOM

Click here to View Answer
Answer d)BOM. State-owned Bank of Maharashtra (BoM) has partnered with M1Xchange TReDS platform for MSME bill discounting.

Trade Receivables Discounting System (TReDS) is a digital platform to support micro, small and medium enterprises (MSMEs) to get their bills financed at a competitive rate through an auction where multiple registered financiers can participate.

11. ___________, a diversified global analytics company, will transfer its ratings business to its proposed new wholly-owned subsidiary.
a)CRISIL Ltd
b)Crayon Data
c)Absolutdata
d)ICRA Limited

Click here to View Answer
Answer a)CRISIL Ltd. CRISIL Ltd, a diversified global analytics company, will transfer its ratings business to its proposed new wholly-owned subsidiary.

12. ____________ has been appointed Vice President of the Delhi Hockey Association (DHA).
a)Ajay Kumar Dixit
b)Gursimran Singh
c)Padmaja Alaganandan
d)Gargi Kaul

Click here to View Answer
Answer b)Gursimran Singh.Gursimran Singh has been appointed Vice President of the Delhi Hockey Association (DHA)..

Singh, whose appointment was announced in the presence of DHA General Secretary Mahesh Dayal, is a National-level hockey player.
Gursimran Singh represented the CBSE national team in 2011 and participated in the National School Games in 2012.

13. _________________launched the Open Partner Engagement Network (OPEN), an initiative, to help its asset-owner partners in the country in growing their businesses.
a)The Lalit Hotels
b)OYO
c)InterContinental
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)OYO . OYO Hotels & Homes launched the Open Partner Engagement Network (OPEN), an initiative for a year, to help its asset-owner partners in the country in growing their businesses.

Leave a Comment