Current Affairs Quiz – April 17 2017

Current Affairs Quiz

1. The sixth prestigious M.S. Swaminathan Award for contribution in the field of agriculture was given to _____________
a) R Sai Kumar
b) R.R. Hanchinal
c) Shobha Rani
d) N Mahesh Kumar

Click here to View Answer
Answer b) R.R. Hanchinal. The sixth prestigious M.S. Swaminathan Award for contribution in the field of agriculture was given to R.R. Hanchinal, Chairperson of Protection of Plant Varieties and Farmers Rights Authority, government of India. He received the award for his contributions and sustained support to the areas of crop improvement for hot and very hot dry environments, seed production technology and intellectual protection rights in plant varieties.

2. Who won the prestigious ‘Cartier Women’s Initiative Awards’ 2017 for providing women working on farms with water management solutions and protecting small farmers against droughts?
a) Trupti Jain
b) Rithika Jain
c) Monica Jain
d) Sushma Jain

Click here to View Answer
Answer a) Trupti Jain. An Indian environmental engineer has won this year’s prestigious ‘Cartier Women’s Initiative Awards’ for providing women working on farms with water management solutions and protecting small farmers against droughts and flash floods. Trupti Jain, 46, was one among the six winners chosen for the Asia-Pacific laureate from a pool of nearly 1,900 applicants from over 120 countries and were selected by an independent international jury.

3. The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated several Government projects in ___________
a) Chandigarh
b) Daman and Diu
c) Andaman and Nicobar Islands
d) Dadra and Nagar Haveli

Click here to View Answer
Answer d) Dadra and Nagar Haveli. The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated several Government projects at Silvassa, Dadra and Nagar Haveli. These include Government buildings, solar PV systems, Jan Aushadhi Kendras and a Passport Seva Kendra. He also distributed Aids and Assistive Devices to Divyangjans, and other benefits under existing Government schemes. The Prime Minister emphasized that the Union Government will never allow the poor and the middle class to be looted. He urged the assembled people to download the BHIM App for cashless transactions.

4. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Cattle Feed Plant and launched irrigation and water supply schemes at Bajipura, __________
a) Bihar
b) West Bengal
c) Gujarat
d) Goa

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. The Prime Minister, Shri Narendra Modi has inaugurated the SUMUL cattle feed plant at Bajipura in southern Gujarat. He also laid the Foundation Stone for three Lift Irrigation Schemes, and inaugurated the Drinking Water Supply Scheme for Vyara Town and Jesinhpur-Dolvan Groups of Tapi district. The Prime Minister said that Tapi district is one of the newer districts of Gujarat, and he is happy to see it achieve remarkable progress. The Prime Minister called for value addition in the agriculture sector, and focus on increasing per capita milk production.

5. The National Disaster Management Authority (NDMA) will conduct its first-ever mock exercise on forest fire in ___________
a) Uttarakhand
b) Uttar Pradesh
c) Madya Pradesh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer a) Uttarakhand. The National Disaster Management Authority (NDMA) will conduct its first-ever mock exercise on forest fire in Uttarakhand on April 20, 2017 to help improve the preparedness and response mechanism in the event of a forest fire. The mock exercise will be conducted on the principle of Incident Response System (IRS), which identifies stakeholders and clearly attributes roles and responsibilities to each one of them. It will enhance preparedness and ensure a swift response by reducing confusion and chaos.

6. Which state government has launched two web applications to check corruption and keep track of government activities?
a) Meghalaya
b) Assam
c) Maharashtra
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur. Manipur Chief Minister Nongthombam Biren Singh has launched two web applications to check corruption and keep track of government activities. The two web applications were Anti-Corruption Cell and Digital Application for Review by Public And Nation (DARPAN). The two web applications would monitor all government funded projects and ensure transparency and accountability, Biren said launching the applications. DARPAN would upload details of projects right from the initial stage till sanction of fund, progress of work and photos the work sites.

7. 70th Himachal Day was celebrated across Himachal Pradesh (HP) on ______________
a) April 17
b) April 16
c) April 15
d) April 14

Click here to View Answer
Answer c) April 15. Himachal Pradesh is celebrating 70th “Himachal Day” function. The hill state came into existence after the merger of 30 odd princely states in 1948. This time state level function would be held in Chamba which would be attended by chief minister Virbhadra Singh. Virbhadra Singh said that it is a huge achievement that Himachal Pradesh has progressed a lot since 1948. He said that Himachal Pradesh is also the leader of hill area development in India and also one of the fastest growing economies.

8. President Tayyip Erdogan declared victory in a referendum to grant him sweeping powers in the biggest overhaul of modern Turkish politics, what is the capital of Turkey?
a) Ankara
b) Kampala
c) Tunis
d) Ashgabat

Click here to View Answer
Answer a) Ankara. President Tayyip Erdogan declared victory in a referendum to grant him sweeping powers in the biggest overhaul of modern Turkish politics, but opponents said the vote was marred by irregularities and they would challenge its result. Turkey’s mainly Kurdish southeast and its three main cities, including the capital Ankara and the largest city Istanbul, looked set to vote “No” after a bitter and divisive campaign.

9. China’s first cargo spacecraft named _____________ is to be launched into space between April 20 and 24 to dock with the orbiting experimental space station
a) Shenzhou-1
b) Tiangong-1
c) Yinghuo-1
d) Tianzhou-1

Click here to View Answer
Answer d) Tianzhou-1. China’s first cargo spacecraft Tianzhou-1 is to be launched into space between April 20 and 24 to dock with the orbiting experimental space station. The cargo spacecraft was transferred with a Long March-7 Y2 carrier rocket from the testing centre to the launch zone in Wenchang, southern China’s Hainan Province. China currently is in the process of building permanent station by 2022 to rival Russia’s International Space Station (ISS). Tianzhou-1 is the first cargo ship independently developed by the country.

10. Who won the Bahrain Grand Prix 2017?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Valtteri Bottas
d) Fernando Alonso

Click here to View Answer
Answer b) Sebastian Vettel. Ferrari’s Sebastian Vettel grabbed the first position in the 2017 Bahrain Grand Prix. The victory is Vettel’s second of the season after the four-time world champion won the opener in Australia. Mercedes’ Lewis Hamilton and Valtteri Bottas finished second and third in the race, respectively.

Leave a Comment