Current Affairs Quiz – April 12 2019

Current Affairs Quiz – April 12 2019


1. The 64th Railway Week Function of Railway Board was organized on___________, 2019 in Rail Bhavan
a)12th April
b)11th April
c)10th April
d)11th April

Click here to View Answer
Answer a)12th April. The 64th Railway Week Function of Railway Board was organized on 12th April, 2019 in Rail Bhavan, New Delhi. Chairman, Railway Board, Shri V.K. Yadav presided over the function and presented Running Efficiency Shield, Merit Certificates & Awards to officials of Railway Board for their outstanding performances during the year 2018-19. Other Railway Board Members and Senior Officials were also present on the occasion.

2. Prasar Bharati Chairman, _________released a booklet of the ‘Selected speeches of Dr Bhimrao Ambedkar in the Constituent Assembly’ , in New Delhi .
a)Rajesh Gopinathan
b)Abidali Neemuchwala
c)Salil Parekh
d)A Surya Prakash

Click here to View Answer
Answer d)A Surya Prakash . Prasar Bharati Chairman, A Surya Prakash released a booklet of the ‘Selected speeches of Dr Bhimrao Ambedkar in the Constituent Assembly’ , in New Delhi . The event was organized to commemorate the contributions of Baba Saheb in the upliftment of underprivileged in the country.

3. UAE has announced that ___________will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019.
a)Nepal
b)Russia
c)China
d)India

Click here to View Answer
Answer d)India . UAE has announced that India will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019, to be held from 24th to 30th of this month. The fair aims to highlight the UAE’s rich heritage, showcasing its authenticity and modernity, as well as its cultural and literary output.

4. India and the _________ have discussed ways to strengthen bilateral political and economic ties, including boosting cooperation.
a)Russia
b)South Africa
c)China
d)Netherlands

Click here to View Answer
Answer d)Netherlands.India and the Netherlands have discussed ways to strengthen bilateral political and economic ties, including boosting cooperation at the United Nations and other international fora.

5. Veteran communist leader and former parliamentarian______________ died.
a)Mahendran,
b)Dmitri Savitski,
c)Myer Skoog,
d)Drupad Borgohain

Click here to View Answer
Answer d)Drupad Borgohain . Veteran communist leader and former parliamentarian Drupad Borgohain died. He was 78.

6. ______________has collaborated with tech giant Google to build industry-specific cloud solutions.
a)TCS
b)Infosys
c)Cognizant
d)Wipro

Click here to View Answer
Answer a)TCS. India’s largest software services firm Tata Consultancy Services (TCS) has collaborated with tech giant Google to build industry-specific cloud solutions.

7. India’s population grew at an average annual rate of _____________ between 2010 and 2019 to 1.36 billion.
a)1.5 per cent
b)1.4 per cent
c)1.3 per cent
d)1.2 per cent

Click here to View Answer
Answer d)1.2 per cent.India’s population grew at an average annual rate of 1.2 per cent between 2010 and 2019 to 1.36 billion, more than double the annual growth rate of China, according to a report by the United Nations Population Fund.

8. Justice Vikram Nath, seniormost judge of the Allahabad High Court, has been appointed Chief Justice of the ____________ High Court.
a)Assam
b)Bombay
c)Kerala
d)Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Andhra Pradesh. Justice Vikram Nath, seniormost judge of the Allahabad High Court, has been appointed Chief Justice of the Andhra Pradesh High Court. He succeeds acting CJ Justice C. Praveen Kumar.

9. _____________ has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey.
a)YES Bank
b)Axis Bank
c)HDFC Bank
d)ICICI

Click here to View Answer
Answer c)HDFC Bank . Once again HDFC Bank has added another feather in its cap. This time the private lender has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey.

10. The Reserve Bank of India injected a total liquidity of ________ in the market in 2018-19.
a)Rs 2.88 lakh crore
b)Rs 2.95 lakh crore
c)Rs 2.80 lakh crore
d)Rs 2.98 lakh crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs 2.98 lakh crore. The Reserve Bank of India injected a total liquidity of Rs 2.98 lakh crore in the market in 2018-19.

11. India’s flagship programme, -________________ was felicitated with the coveted ‘Public Water Agency of the Year’ award at the Global Water Summit
a)Sarva Shiksha Abhiyan
b)National Rural Health Mission
c)Mid-day Meal Scheme
d)Namami Gange

Click here to View Answer
Answer d)Namami Gange. India’s flagship programme, National Mission for Clean Ganga or Namami Gange was felicitated with the coveted ‘Public Water Agency of the Year’ award at the Global Water Summit .

12._____has partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender’s customer experience.
a)PNB
b)BOB
c)SBI
d)RBL Bank

Click here to View Answer
Answer d)RBL Bank .RBL Bank has partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender’s customer experience. Through this partnership, the private sector lender will be able to gain significant insights into its customer base, it said in a release.

13. India and __________launched a joint programme that will work towards addressing a range of challenges around smart cities and clean technologies among others.
a)Russia
b)Nepal
c)Sweden
d)China

Click here to View Answer
Answer c)Sweden . India and Sweden launched a joint programme that will work towards addressing a range of challenges around smart cities and clean technologies among others. The programme was co-funded by Indian Department of Science and Technology (DST) and Swedish agency Vinnova.

14. AITA signs MoU with _____________-Tennis Federation to train junior players.
a)American
b)Russian
c)Iranian
d)Serbian

Click here to View Answer
Answer d)Serbian . The All India Tennis Association (AITA) has signed an MoU with Serbian Tennis Federation (STF) to train Indian junior players under world renowned Serbian coaches, at the RK Khanna Stadium . The Memorandum of Understanding (MoU) was signed by Secretary General, AITA, Hironmoy Chatterjee, and CEO, STF Dusan Orlandic.

Leave a Comment