Current Affairs Quiz – April 10 & 11 2019

Current Affairs Quiz – April 10 & 11  2019


1. ____________ has the highest number of polluted river stretches in the country.
a)Kerala
b)Delhi
c)Madhya Pradesh
d)Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d)Maharashtra . Maharashtra, a state with the largest economy, has the highest number of polluted river stretches in the country, the NGT has said . Maharashtra also has the most number of cities and towns along polluted stretches, according to a 2015 report and water samples collected from over 30 districts of the state were found to have contaminants.

2. _____________reduced its MCLR by 5 bps across all tenors and slashed interest rate on home loans up to Rs 30 lakh by 10 basis points.
a)PNB
b)BOB
c)BOM
d)SBI

Click here to View Answer
Answer d)SBI . State Bank of India (SBI) reduced its MCLR by 5 bps across all tenors and slashed interest rate on home loans up to Rs 30 lakh by 10 basis points.

3. Asian shot put champion _________ has been banned for four years by India’s anti-doping agency
a)Anamika Das
b)Ramanpreet Kaur
c)Chandra Kala
d)Manpreet Kaur

Click here to View Answer
Answer d)Manpreet Kaur. Asian shot put champion Manpreet Kaur has been banned for four years by India’s anti-doping agency after failing a series of drug tests in 2017. Kaur, 29, will lose the gold medal she won at the 2017 Asian Championships with her suspension backdated to July 20 that year.

4. India retained its position as the world’s top recipient of remittances with overseas Indians sending a whopping __________ back home in 2018.
a)$69 billion
b)$89 billion
c)$59 billion
d)$79 billion

Click here to View Answer
Answer d)$79 billion. India retained its position as the world’s top recipient of remittances with overseas Indians sending a whopping $79 billion back home in 2018, the World Bank said in a report .
India was followed by China ($67 billion), Mexico ($36 billion), the Philippines ($34 billion), and Egypt ($29 billion).

5. ____________ was named the Leading Cricketer in the World and featured in Wisden’s Five Cricketers of the Year.
a)Rohit Sharma
b)Virat Kohli
c)MS dhoni
d)Rahul Pandya

Click here to View Answer
Answer b)Virat Kohli. India captain Virat Kohli was named the Leading Cricketer in the World and featured in Wisden’s Five Cricketers of the Year, by the Wisden Cricketers’ Almanack on April 10.

6. will take over as MD, CEO of Indian Overseas Bank from July 1.
a)Rana Kapoor
b)R K Yaduvanshi,
c)Karnam Sekar
dR A Sankara Narayanan

Click here to View Answer
Answer c)Karnam Sekar. The government said Karnam Sekar, MD and CEO of the erstwhile Dena Bank, will take over as MD and CEO of Indian Overseas Bank from July 1. His term will end in June next year. He will work as officer on special duty and whole-time director with IOB till the end of June this year.

7. HDFC Asset Management Co. Ltd has claimed the top spot with an average AUM of ____________.
a)Rs4.42 trillion
b)Rs3.52 trillion
c)Rs3.22 trillion
d)Rs3.42 trillion

Click here to View Answer
Answer d)Rs3.42 trillion.HDFC Asset Management Co. Ltd has claimed the top spot with an average AUM of Rs3.42 trillion, overtaking ICICI Prudential Asset Management Co. Ltd with an average AUM of at Rs3.20 trillion.

8. SUN Group Chairman _________elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC).
a)Vikramjit Singh Sahney
b)Arvind Saxena
c)Hasmukh Adhia
d)P.V Ramesh

Click here to View Answer
Answer a)Vikramjit Singh Sahney . SUN Group Chairman Vikramjit Singh Sahney elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India. He said the chamber would work with the government to promote India’s external trade.

9. __________became world’s first Islamic bank to launch banking via WhatsApp.
a)Al Rayan Bank
b)Meezan Bank
c)Qatar Islamic Bank
d)Emirates Islamic Bank

Click here to View Answer
Answer d)Emirates Islamic Bank . Dubai based Emirates Islamic has announced the launch of Chat Banking services for customers via WhatsApp, marking a global first in the Islamic banking sector. The Chat Banking solution allows customers to use features such as checking account balances and temporarily blocking or unblocking of an existing card.

10. The World Economic Forum (WEF) on the Middle East and North Africa (MENA) 2019 kicked off on Saturday in ______________-.
a)Jordan
b)China
c)Nepal
d)India

Click here to View Answer
Answer a)Jordan. The World Economic Forum (WEF) on the Middle East and North Africa (MENA) 2019 kicked off on Saturday in Jordan with over 1,000 participants from more than 50 countries. The 17th WEF meeting in the region called for united efforts to address the most pressing challenges of the area.

11. Telugu poet _____________has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018.
a)Kalipatnam Ramarao
b)N. Gopi
c)Suddala Hanmanthu
d)K Siva Reddy

Click here to View Answer
Answer d)K Siva Reddy . Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite.

12. Israeli Prime Minister_______ is set to win re-election after his main rival former Army chief Benny Gantz conceded defeat.
a)Ramtane Lamamra
b)Benjamin Netanyahu
c)Salahuddin Rabbani
d)Edi Rama

Click here to View Answer
Answer b)Benjamin Netanyahu. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is set to win re-election after his main rival former Army chief Benny Gantz conceded defeat.

13. India has built a 25-bed maternity hospital in __________, under the Government of India’s Small Development Projects Scheme.
a)China
b)Bhutan
c)Nepal
d)Russia

Click here to View Answer
Answer c)Nepal. India has built a 25-bed maternity hospital in Nepal. The hospital has been built under the Government of India’s Small Development Projects Scheme. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri inaugurated the Chandra Narayan Yadav Memorial Maternity Hospital in Siraha district .

14. The Naval Investiture Ceremony for 2019 was held at the naval helicopter base____________ of Western Naval Command (WNC), Mumbai .
a)INS Vikrant
b)INS Virat
c)INS Vishal
d)INS Shikra

Click here to View Answer
Answer d)INS Shikra. The Naval Investiture Ceremony for 2019 was held at the naval helicopter base INS Shikra of Western Naval Command (WNC), Mumbai on 10 Apr 19.

15. Veteran Kerala __________, K M Mani passed away in Kochi at the age of 86.
a)Director
b)Writer
c)politician
d)Singer

Click here to View Answer
Answer c)politician. Veteran Kerala politician, K M Mani, a sitting MLA over the last 54 years who served as a minister in Kerala governement for 25 years passed away in Kochi at the age of 86.

16.___________– India Limited has announced the first edition of its’ Hack2Hire programme in Bengaluru.
a)SBI
b)PNB
c)ICICI Bank
d)DBS Bank

Click here to View Answer
Answer d)DBS Bank. DBS Bank India Limited has announced the first edition of its’ Hack2Hire programme in Bengaluru. Through the initiative, it aims to hire over 100 of the brightest minds in emerging technologies such as Cloud Computing, AI, Machine Learning and Big Data.

17. India’s education technology startup _____________has bagged a $25,000 Next Billion Edtech Prize 2019.
a)‘Mitra Education’
b)‘Dost Education’
c)‘sakha Education’
d)‘student Education’

Click here to View Answer
Answer b)‘Dost Education’ . India’s education technology startup ‘Dost Education’ has bagged a $25,000 Next Billion Edtech Prize 2019. Two other startups, Ubongo (Tanzania) and PraxiLabs (Egypt), also won the award.

18. Indonesian __________ was named by Asian Athletic Association (AAA) as the best athletic coach in Asia.
a)Eni Nuraeni
b)Emilia Nova
c)Darwati
d)Hasiati Lawole

Click here to View Answer
Answer a)Eni Nuraeni. Indonesian Eni Nuraeni was named by Asian Athletic Association (AAA) as the best athletic coach in Asia for short-haul run category this year, Indonesian athletic sports association (PB PASI) announced .

19.Armed forces of India and _____________kicked off a joint military exercise, ‘Bold Kurukshetra–2019’, in Jhansi’s Babina Cantonment.
a)Nepal
b)RUssia
c)China
d)Singapore

Click here to View Answer
Answer d)Singapore. Armed forces of India and Singapore kicked off a joint military exercise, ‘Bold Kurukshetra–2019’, in Jhansi’s Babina Cantonment (8 March). The three-day exercise is aimed at bolstering cooperation against terrorism, developing defence technology and improving maritime security.

Leave a Comment