Current Affairs Quiz – April 04 & 05 2021

Current Affairs Quiz – April 04 & 05 2021

Current Affairs Quiz– April 04 & 05 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. World’s 1st Covid vaccine has registered by___________.
a) China
b) Russia
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The vaccine for animals, developed by a unit of Rosselkhoznadzor (Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance), was named Carnivac-Cov.

2. Digit Insurance roped _____________ as brand ambassador.
a) Rohit Sharma
b) KL Rahul
c) Virat Kohli
d) Rishabh Pant

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kohli. Digit Insurance has roped in cricketer Virat Kohli as its brand ambassador. Kohli has also invested in Digit Insurance in the past. Digit Insurance, a general insurance company that became the first unicorn of 2021 with a valuation of $1.9B.

3. Which online platform has become 1st player to cross billion-transaction mark on UPI?
a) PhonePe
b) Mobikwik
c) G-Pay
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) PhonePe. Bengaluru-based digital payments and financial services company, PhonePe has become the first company to cross one billion transactions on Unified Payments Interface (UPI) infrastructure.

4. International Day of Conscience is observed on_______________.
a) April 01
b) April 02
c) April 03
d) April 05

Click here to View Answer
Answer d) April 05. This Day is observed every year on 5th April and the first International Conscience Day was observed in 2020. So in the current year 2021, the second United Nations (UN) International Day of Conscience celebrations are being held across the world.

5. International Mine Awareness Day is observed on_______________.
a) April 01
b) April 02
c) April 03
d) April 04

Click here to View Answer
Answer d) April 04. On 8 December 2005, the General Assembly declared that 4 April of each year shall be observed as the International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action. It was first observed on 4 April 2006.

6. Which state has announced Sindhudurg as Biodiversity Heritage Site?
a) MP
b) Maharastra
c) Assam
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Maharashtra government on March 31, 2021 declared an area at Amboli in Sindhudurg district in the Western Ghats, as a biodiversity heritage site. The area is where a rare freshwater fish species was discovered.

7. Which Indian Institute has secured the top position among the higher education institutes in India?
a) IIT Madras
b) IIT Kanpur
c) IISC Bangalore
d) IIT Delhi

Click here to View Answer
Answer c) IISc Bangalore. The Indian Institute of Science, Bangalore has secured the top position among the higher education institutes in India. Calcutta University secured second position among the higher education institutes in India.

8. Which country has lead in Digital Payment?
a) China
b) USA
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) India. The UK based payments system company ACI recently released a report on digital payments. According to the report, India has the highest number of real-time online transactions in 2020.

Leave a Comment