Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | LIC AAO | RRB – 150

1. Which of the following could be a valid DOS file specification?
a) NOSFILE.POST
b) NOSFILE.P.OST
c) NOSFILE.DOC
d) NOST.FILEDOC

Click here to View Answer
Answer b) NOSFILE.P.OST

2. How many characters form a secondary name for a file?
a) 8
b) 12
c) 3
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) 12

3. What is the name given to something that the computer will automatically use unless you tell it otherwise?
a) a specification
b) a wildcard
c) a default
d) a rule

Click here to View Answer
Answer c) a default

4. As per symbolic notation of DOS, which of the following indicates the ROOT directory?
a) *
b) >
c) /
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) None of the above

5. Which is considered a direct entry input device?
a) Optical scanner
b) Mouse and digitizer
c) Light pen
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d)All of the above

6. Which is used for manufacturing chips?
a) Bus
b) Control unit
c) Semiconductors
d) A and b only

Click here to View Answer
Answer c) Semiconductors

7. The computer code for the interchange of information between terminals is?
a) ASCII
b) BCD
c) EBCDIC
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) ASCII

8. A hybrid computer?
a) Resembles digital computer
b) Resembles analog computer
c) Resembles both a digital and analog computer
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Resembles both a digital and analog computer

9. What is the latest write-once optical storage media?
a) Digital paper
b) Magneto-optical disk
c) WORM disk
d) CD-ROM disk

Click here to View Answer
Answer d) CD-ROM disk

10. The most important advantage of a video disk is?
a) Compactness
b) Potential capacity
c) Durability
d) Cost effectiveness

Click here to View Answer
Answer b) Potential capacity

Leave a Comment