Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | LIC AAO | RRB – 149

Computer Quiz

1. Which command displays all the files having the same name but different extensions?
a) Dir filename.*
b) Dir filename.ext
c) Dir *.sys
d) Dir *.ext

Click here to View Answer
Answer a) Dir filename.* Explanation: * is a wild card character that stands for all any character. When you specify filename.*, it meant filename should be specified one but extension can be any. Second option lists only the specified filename.exe and third and fourth commands lists all files with sys extension and specified extension.

2. Which command displays comma for thousand separating on file size while listing?
a) Dir/w
b) Dir/s
c) Dir/b
d) Dir/c

Click here to View Answer
Answer d) Dir/c. Explanation: Using comma for separating thousand in file size is by default on. You can use dir/-c to remove comma from the listing. /C stands for comma.

3. Which command is used to display all the files having the (.exe) extension but different file name?
a) Dir filename.*
b) Dir filename.ext
c) Dir *.sys
d) Dir *.ext

Click here to View Answer
Answer d) Dir *.ext. Explanation: First two options are obviously wrong since specifying filename will list for that filename only. Since we need to list only with .ext extension fourth option is correct. Third option displays all files with sys extension.

4. IBM 7000 digital computer?
a) Belongs to second generation
b) Uses VLSI
c) Employs semiconductor memory
d) Has modular constructions

Click here to View Answer
Answer c) Employs semiconductor memory

5. The proper definition of a modern digital computer is?
a) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
b) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
c) Any machine that can perform mathematical operations
d) A machine that works on binary code

Click here to View Answer
Answer d) A machine that works on binary code

6. A modern electronic computer is a machine that is meant for?
a) Doing quick mathematical calculations
b) Input, storage, manipulation and outputting of data
c) Electronic data processing
d) Performing repetitive tasks accurately

Click here to View Answer
Answer b) Input, storage, manipulation and outputting of data

7. Current SIMMs have either … or … connectors (pins)?
a) 9 or 32
b) 30 or 70
c) 28 or 72
d) 30 or 72

Click here to View Answer
Answer d)30 or 72

8. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of___or___media with varying capacities?
a) Memory or video
b) Magnetic or optical
c) Optical or memory
d) Video or magnetic

Click here to View Answer
Answer b) Magnetic or optical

9. Which of the following is not an input device?
a) OCR
b) Optical scanners
c) Voice recognition device
d) COM (Computer Output to Microfilm)

Click here to View Answer
Answer d) COM (Computer Output to Microfilm)

10. The central processing unit (CPU) consists of?
a) Input, output and processing
b) Control unit, primary storage, and secondary storage
c) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
d) Control unit, processing, and primary storage

Click here to View Answer
Answer c)Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Leave a Comment