Computer Quiz for Bank | SSC – 333

Computer Quiz for Bank | SSC – 333

1.Which of the following statements is true?
a) DRAM uses flip- flop
b) DRAM is cheaper than SRAM
c) DRAM stand for Digital RAM
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) DRAM is cheaper than SRAM
SRAM is faster and more expensive than DRAM; it is typically used for CPU cache while DRAM is used for a computer’s main memory.

2.DVI stand for –
a) Digital Visual Interface
b) Direct Visual Interface
c) Digital Video Interface
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Digital Visual Interface
DVI stands for Digital Visual Interface. DVI cables are used to connect a video signal from computers to LCD monitors, HDTV displays, projectors, and cable boxes.

3.Which of these following language is used for the development of multimedia applications such as games and video on Microsoft?
a) FORTRAN
b) Pascal
c) Direct X
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Direct X
Microsoft DirectX is a collection of application programming interfaces for handling tasks related to multimedia, especially game programming and video, on Microsoft platforms. Originally, the names of these APIs all began with Direct, such as Direct3D, DirectDraw, DirectMusic, DirectPlay, DirectSound, and so forth.

4.Whenever we have to give space between the two words while typing on PC we have to press a key known as __________.
a) Shift
b) Control
c) Space Bar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Space Bar
In the Spacing box, click Expanded or Condensed, and then specify how much space you want in the By box.

5.The key size in DES including parity bits is-
a) 64 bits
b) 56 bits
c) 128 bits
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 64 bits
Although the input key for DES is 64 bits long, the actual key used by DES is only 56 bits in length. The least significant (right-most) bit in each byte is a parity bit, and should be set so that there are always an odd number of 1s in every byte.

6.Which of the following is the action of recording the keys struck on a keyboard?
a) Surfing
b) keying
c) Key logging
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Key logging
Keystroke logging, often referred to as keylogging or keyboard capturing, is the action of recording (logging) the keys struck on a keyboard.

7.Which of the following is not true about RAM?
a) RAM is a temporary storage area
b) RAM is the same as hard disk storage
c) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) RAM is the same as hard disk storage
The more files you download, install, or save on your hard disk, the more full it becomes. Memory, on the other hand, is not the same as disk space! Memory refers to the random access memory (RAM) inside your computer. RAM consists of small chips also known as memory modules.

8.Which of the following is a case sensitive operating system?
a) DOS
b) Windows
c) Unix
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Unix

9. Downloading is a process to move file from-
a) Web server to local machine
b) one local machine to other local machine
c) one web server to other web server
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Web server to local machine

10.What is the full form of APIPA ?
a) Automatic Private IP Addressing
b) Automatic Purpose IP Addressing
c) Advanced Private IP Addressing
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Automatic Private IP Addressing
Automatic Private IP Addressing (APIPA) is a feature of Windows-based operating systems (included in Windows 98, ME, 2000, and XP) that enables a computer to automatically assign itself an IP address when there is no Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) server available to perform that function.

Leave a Comment