Computer Quiz – 99 (i)

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. Microsoft Excel is?
a) financial planning package
b) electronic spreadsheet
c) graphics package
d) data-base management package

Click here to View Answer
Answer b) electronic spreadsheet

2. Digitizer is an input device?
a) Used to convert graphic and pictorial data into binary inputs for a digital computer
b) Used to convert graphic and pictorial data into analog inputs for a digital computer
c) Used for debugging
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Used to convert graphic and pictorial data into binary inputs for a digital computer

3. A storage devices where the access time is effectively independent of the location of the data is referred as?
a) Direct access
b) Secondary storage
c) Primary storage
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Direct access

4. A pictorial representation that uses predefined symbols to describe either the logic of a computer program or the data flow and processing steps of a system is referred as?
a) Flowchart
b) Algorithm
c) Program
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Flowchart

5. A technique used to reduce the speed mismatch between slow speed I/O devices and fast CPU is called?
a) Spooling
b) Paging
c) Segmentation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Spooling

6. Storing programs on disk and then transferring these programs into main storage as and when they are needed. The technique is used to process large programs or several programs with limited memory is called?
a) Swapping
b) Spooling
c) Paging
d) Segmentation

Click here to View Answer
Answer a) Swapping

7. Terminals is?
a) An input device which allows a user to communicate directly with a computer system.
b) An output device which allows a user to communicate directly with a computer system.
c) Both A & B
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both A & B

8. Magnetic tape can serve as?
a) input media
b) output media
c) secondary-storage media
d) all the above

Click here to View Answer
Answer d) all the above

9. The advantages of COM are its_____and__?
a) compact size; readability
b) compact size; speed
c) readability; speed
d) compact size; low cost

Click here to View Answer
Answer b) compact size; speed

10. A CPU designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs?
a) Backend processor
b) Front-end processor
c) Node processor
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Front-end processor

Leave a Comment