Computer Quiz – 91

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. A term used for diskette is?
a) disk cartridge
b) disk pack
c) floppy disk
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) floppy disk

2. Following is true for the digital computer?
a) Information is in form of a string of binary digits
b) It can be used as analog processor
c) It is less accurate than the analog computer
d) None of these.

Click here to View Answer
Answer a) Information is in form of a string of binary digits 

3. Emulator is a program that?
a) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make
b) Which is not broken down into smaller units
c) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of same make.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make

4. EDP is referred to?
a) Electronic Data Processing
b) Data processing through equipment that is predominantly electronic such as digital computer
c) Both A & B
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both A & B

5. Following is not the from of secondary storage?
a) Magnetic tape
b) CD’s
c) Disk
d) Hard disk

Click here to View Answer
Answer d) Hard disk

6. Technique of placing software/programs in a ROM semiconductor chip is called?
a) PROM
b) EPROM
c) firm ware
d) microprocessor

Click here to View Answer
Answer c) firm ware

7. Following is not true for magnetic tape?
a) low cost
b) direct-access storage medium
c) compact and portable
d) highly reliable

Click here to View Answer
Answer b) direct-access storage medium

8. The following is an nonvolatile memory?
a) ROM
b) RAM
c) LSI
d) VLSI

Click here to View Answer
Answer a) ROM

9. ASCII is?
a) A standard coding system for computers
b) Hardware device
c) Software
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) A standard coding system for computers

10. ANSI is?
a) American National Standards Institute
b) A USA based national organization that establishes uniform standards in several fields of computers.
c) Both A and B are true
d) None is true

Click here to View Answer
Answer c) Both A and B are true

Leave a Comment