Computer Quiz – 86

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. An operation in which data is moved to a different location is referred as?
a) Block move
b) Street move
c) Delete
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Block move

2. The following is responsible for number of logical records in a physical record?
a) Blocking factor
b) Block
c) Boolean algebra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Blocking factor

3. A program that remains in the memory while other programs are executing?
a) Resident Program
b) Non-Resident Program
c) Permanent Program
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Resident Program

4. The total time elapsed between submission of command and data to a computer and getting the result of computation is the?
a) Access time
b) Response time
c) Entrance time
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Response time

5. An automatic machine that is made to perform routine human tasks is?
a) Computer
b) Robot
c) Tanker
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Robot

6. Following is true for Bubble Memory?
a) A compact data storage device made of thin wafers of garnet (a semiconductor material) in a magnetic field.
b) Nonvolatile memory
c) Data contained in them is not lost when the power turned off
d) All are true

Click here to View Answer
Answer d) All are true

7. Buffer is device/ storage area?
a) Where data are temporarily stored
b) Where data is permanently stored
c) Where data error occurs
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Where data are temporarily stored

8. A process of collecting, organizing, storingand otherwise maintaining a complete historical record of programs and other documents used or prepared during the different phases of the system is called?
a) Documentation
b) Document reader
c) Data process
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Documentation

9. What are connector symbol?
a) They are used in a flowchart
b) It represents a junction in a flow line
c) Often used to transfer flow between different pages of a lengthy chart
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above

10. Console is?
a) A device that enables human operators to communicate with the computer
b) A device that enables human operators not to communicate with the computer
c) Communication between computers
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) A device that enables human operators to communicate with the computer

Leave a Comment