General Knowledge Quiz – Set Seventy Two

1. At present maximum greenhouse contribution in earth’s temperature is by
a) CH4
b) CO2
c) N2
d) CFCs

View Answer
Answer b) CO2

2. Jaltripti, a device developed by Central Arid Zone Research Institute(CAZRI), Jodhpur is applicable in
a) Spray irrigation of agricultural crops
b) Drip irrigation of planted trees
c) Generating artificial rain
d) Increasing Efficiency of  Agricultural Irrigation

View Answer
Answer b) Drip irrigation of planted trees

3. Chipko movement was started by Sunderlal Bahuguna in which area?
a) Narmada Valley
b) Rajasthan desert
c) Western Ghats Jungles
d) Garhwal Himalayas

View Answer
Answer d) Garhwal Himalayas

4. Silent Valley Hydroelectric project was abandoned due to strong public opposition in which state
a) Madhya Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

View Answer
Answer d) Kerala

5. The national Museum of Natural History (NMNH) was set up in 1978 at
a) Bombay
b) Mysore
c) New Delhi
d) Bhopal

View Answer
Answer c) New Delhi

6. Environmental Information System(ENVIS) was set up by the Ministry of Environment and Forest in
a) 1992
b) 1988
c) 1982
d) 1994

View Answer
Answer c) 1982

7. Mosquito repellant coils/mats contain
a) Paraquat
b) BHC
c) Toxaphene
d) Derivatives of Allethrin

View Answer
Answer d) Derivatives of Allethrin

8. Anil Agarwal was director of which Non-Governmental Organization
a) Centre for Environmental Education, Ahmedabad
b) Centre for Science and Environment, New Delhi
c) PRADAN
d) Development Alternatives

View Answer
Answer d) Centre for Science and Environment, New Dehi

9. IPCC is concerned with
a) Ban on ODS
b) Climate Change
c) Biodiversity Conservation
d) Trade of Endangered Species

View Answer
Answer b) Climate Change

10. Forest conservation Act was enforced in
a) 1952
b) 1980
c) 1988
d) 1974

View Answer
Answer b) 1980

About the author

A Moorthy

Leave a Comment