Quantitative Aptitude Quiz – 35

Dear Aspirants,

Welcome to D2G’s Quantitative Aptitude Quiz. This section is very crucial and one needs to practice a lot to score minimum cut off mark. D2G is providing practice test for clerk express, attend those and see where you stand.

Do share this with your friends!!

Directions (Q. 1 – 5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)

1. 39.897% of 4331 + 58.779% of 5003 =?
1) 4300
2) 4500
3) 4700
4) 4900
5) 5100

Answer
ANS:3

2.43931.03 ÷ 2111.02 × 401.04 =?
1) 8800
2) 7600
3) 7400
4) 9000
5) 8300

Answer
ANS:5

3. √6354 × 34.999 = ?
1) 3000
2)2800
3)2500
4)3300
5)2600

Answer
ANS:2

4.³√ 4663 + 349 = ? ÷ 21.003
1) 7600
2)7650
3)7860
4)7560
5)7680

Answer
ANS:5

5.59.88 ÷ 12.21 × 6.35 =?
1) 10
2)50
3)30
4)70
5)90

Answer
ANS:3

Directions (Q. 6– 10): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
6. 7   12   40   222   1742   17390   208608
1)7
2)12
3)40
4)1742
5)208608

Answer

ANS:4;

(7-1) × 2 = 12
(12 – 2) × = 12
(40 – 3) × 6 = 222
(222 – 4) × 8 = 1744
(1744 – 5) × 10 = 17390
(17390 – 6) × 12 = 208608

7. 6  91  584  2935  11756   35277   70558
1)91
2) 70558
3)584
4)2935
5)35277

Answer

ANS:3

…× 7 + 7² , …× 6 + 6² , × 5 × 5² ,…

8.9050   5675  3478   2147   1418  1077   950
1)3478
2)1418
3)5673
4)2147
5)1077

Answer

ANS:5

−15³ , – 13³ , – 11³ , – 9³ , – 7³ , – 5³

9.1  4  25   256   3125   46656   823543
1)3125
2)823543
3)46656
4)25
5)256

Answer

ANS:4

1¹ = 1; 2² = 4; 3³ = 27; 4^4 = 256; 5^5 = 3125; 6^6 = 46656; 7^7 = 823543

10. 8424  4212  2106   1051  526.5  263.25   131.625
1)131.625
2) 1051
3) 4212
4) 8424
5) 263.25

Answer

ANS:2

All terms are divided by 2

Happy Reading!!

Leave a Comment