Banking Quiz – 59

BANKING QUIZ

1. Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
a) ECS
b) RTGS
c) IMPS
d) UTR

Click here to View Answer
Answer a) ECS. ECS stands for Electronic Clearing Service.

2. The discounting rate at which RBI borrows government securities from commercial banks is known as
a) Repo Rate
b) Reverse Repo
c) Deposit Rate
d) Base Rate

Click here to View Answer
Answer a) a) Repo Rate.

3. Which among the following is an instrument of monetary policy used by the RBI?
a) Base Rate
b) PLR
c) CRR
d) BPLR

Click here to View Answer
Answer c) CRR (Cash Reserve Ratio)

4. Which among the following statements is incorrect in the context of IMPS?
a) It’s a mobile-to-mobile fund transfer facility
b) For this facility we need a GPS-enabled mobile phone
c) Both the sender and the receiver must have an account in the same bank
d) Both the customers must have an MMID (Mobile Money Identifier Number) number

Click here to View Answer
Answer b) For this facility we need a GPS-enabled mobile phone

5. ________is the organization that maintains the borrower’s history in India.
a) CRISIL
b) CIBIL
c) CARE
d) RBI

Click here to View Answer
Answer b) CIBIL. Credit Information Bureau of India Limited. CIBIL is India’s first credit information bureau. Whenever a person apply for new Loans or Credit Card to a Financial Institution, they generate the CIBIL report of the said person or concern to judge the credit worthiness of the person and also to verify existing track record. CIBIL actually maintains the borrower’s history.

6. RBI has directed commercial banks to resolve ATM transaction-related complaints within seven working days. If a commercial bank is unable to do so then it has to pay Rs.________per day as compensation.

a) 50
b) 100
c) 200
d) 225

Click here to View Answer
Answer b) Rs 100.

7. RTGS as well as NEFT uses
a) UTR Number
b) MICR
c) IFSC
d) DNS

Click here to View Answer
Answer c) IFSC. IFSC stands for Indian Financial System Code.

8. Which of the following statement is incorrect about SEBI?
a) SEBI is a capital market regulator
b) SEBI is the mutual fund regulator
c) SEBI also regulates the credit rating agencies in India
d) None of them is wrong

Click here to View Answer
Answer d) None of them is wrong.

9. What does liquidity mean?
a) It means how cash is converted into gold
b) It means how cheaply and quickly an asset is converted into cash
c) It means how cash is converted into SDR (Special Drawing Rights)
d) It means how uncertain the money market conditions are

Click here to View Answer
Answer b) It means how cheaply and quickly an asset is converted into cash.

10. SWIFT is a commonly used acronym in the banking industry. The ‘I’ in SWIFT stands for_____________.
a) Interbank
b) International
c) Intercom
d) Indian

Click here to View Answer
Answer a) Interbank. SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Leave a Comment