Banking Quiz – 73

1. Housing loan (per family) for purchase or construction of house, up to Rs._____ sanctioned in centres with population above 10 lac, can be classified as Housing Loans under priority sector.
a) Rs. 50 lac
b) Rs. 25 lac
c) Rs. 15 lac
d) Rs. 10 lac
(e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rs. 25 lac

2. Under which of the following will a retail trader in fertilizer will be classified for the purposes of priority sector advance?
a) Retail trade
b) Small business
c) Agriculture indirect
d) Any of the above
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Agriculture indirect

3. What is the loan limit ceiling for artisans, village and cottage industries for categorisation under weaker section?
a) Rs. 10000
b) Rs. 20000
c) Rs. 50000
d) Rs. 100000
e) Rs. 2 lac

Click here to View Answer
Answer c) Rs. 50000

4. Your branch has received a proposal for sanction of loan of Rs. 18000 under the priority sector. What is the time period available to the branch to take decision on this proposal?
a) 8 – 9 weeks
b) 2 months
c) 4 weeks
d) 1 month
e) at bank discretion

Click here to View Answer
Answer e) at bank discretion

5. Which of the following can be recovered by the banks in case of priority sector advances up to Rs. 25000?
a) Penal interest
b) Inspection charges
c) Processing charges
d) Installment of principal
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) Instalment of principal

6. Loans outstanding under general Credit Cards are to be classified as
a) Direct Agriculture
b) Indirect Agriculture
c) other priority sector loans
d) MSE loans
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) MSE loans

7. Loans sanctioned by banks directly to individuals for setting up off-grid solar and other off-grid renewable energy solutions for households, can be classified as
a) Direct Agriculture
b) Indirect Agriculture
c) MSE loans
d) Other priority sector loans
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Other priority sector loans

8. Which of the following does not match for population for the purpose of rural areas?
a) 10000 – RBI
b) 50000 – NABARD
c) 50000 – National Housing Bank
d) 20000 – KVIC margin money
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 10000 – RBI

9. What is the maximum amount of House Loan on which subsidy is available?
a) Rs. 10 lac
b) Rs. 15 lac
c) Rs. 20 lac
d) Rs. 25 lac
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rs. 15 lac

10. Credit linked capital subsidy of 15% of cost of plant and machinery, for MSE for technology up gradation is available, if the following condition is satisfied
a) Loan amount is Rs. 100 lac
b) Machinery cost Rs. 100 lac
c) Project cost is Rs. 100 lac
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Loan amount is Rs. 100 lac

Leave a Comment