Banking Quiz – 2

Dear Banking Aspirants,

Banking Awareness is very important for all Kinds of Bank Exams. Here are some basic Banking Quiz Questions.

1. In India, Banks are regulated by
a) Reserve bank of India Act, 1980
b) Indian Finance Act, 1987
c) Banking Regulation Act, 1949
d) Indian Banks Act, 1969

Click to View Answer
Answer c) Banking Regulation Act, 1949

2. The National Income in India is estimated by
a) Finance Commission
b) Comptroller and Auditor General
c) Central Statistical Office
d) Reserve Bank of India

Click to View Answer
Answer c) Central Statistical Office

3. The slogan “Garibi Hatao” was given in
a) Third Five Year plan
b) Fourth Five Year plan
c) Fifth Five Year plan
d) Sixth Five Year plan

Click to View Answer
Answer c) Fifth Five Year plan

4. The National Development Council of India is presided by
a) President of India
b) CAG of India
c) Finance Minister of India
d) Prime Minister of India

Click to View Answer
Answer d) Prime Minister of India

5. The final authority to approve the Five Year plan is vested with
a) Prime Minister
b) Cabinet Ministers
c) Finance Commission
d) National Development Council

Click to View Answer
Answer d) National Development Council

6. The indicative planning model was adopted in which of the following five year plans?
a) Third
b) Sixth
c) Eighth
d) Ninth

Click to View Answer
Answer c) Eighth

7. The committee which has given its recommendations on Financial Inclusion is
a) Narasimhan Committee
b) Urjit Patel Committee
c) Rangrajan Committee
d) Viswanathan Committee

Click to View Answer
Answer c) Rangrajan Committee

8. The Headquarters of Federal Bank Limited is in
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Gujarat
d) Mumbai

Click to View Answer
Answer b) Kerala

9. The Priority Sector Lending by Indian banks includes
a) Farmers
b) SMEs
c) Weaker Sections
d) All the above

Click to View Answer
Answer d) All the above

10. The important objective behind the concept of devaluation is

a) Bringing FDI to India
b) Encourage Exports
c) Encourage Imports
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Encourage Exports

Leave a Comment