Banking Quiz for SBI| IBPS – 148

Banking Quiz

1. Certificate of Deposit issued by banks except _________________
a) Private Sector Banks
b) RRBs
c) Public Sector Banks
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) RRBs.

2. Which of the following is excluded from NI Act?
a) Currency Note
b) Promissory note
c) Cheque
d) Bill of exchange

Click here to View Answer
Answer a) Currency Note.

3. Which among the following is a Traditional Function of RBI?
a) Making the rules of Differential Rate of Scheme
b) Running the Regional Offices
c) Issuing of Paper Currency
d) Framing of the charge list for NEFT and RTGS fund transfers

Click here to View Answer
Answer c) Issuing of Paper Currency.

4. Identify the bank reasons for returning the cheque unpaid ______________
a) Exceeds agreement
b) No agreement
c) Refer to drawer
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above.

5. Long Form Audit Report (LFAR) is prepared and submitted by _____________
a) Internal inspectors
b) Concurrent auditors
c) Statutory auditors
d) RBI inspectors

Click here to View Answer
Answer c) Statutory auditors .

6. Cash Budget is a statement of _______________
a) Cash receipt and Cash payments
b) Cash-Non cash funds
c) Another name for cash flow
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Cash receipt and Cash payments.

7. Certificates of Deposit (CDs) were introduced in India in ____________
a) 1995
b) 2001
c) 1989
d) 2005

Click here to View Answer
Answer c) 1989.

8. Securitisation is a process of acquiring the loans classified as ________________
a) Performing debts
b) Non performing debts
c) Bookdebts
d) Bad debts

Click here to View Answer
Answer b) Non performing debts .

9. . What are the first six numbers indicate in MICR cheque?
a) Branch code
b) Bank code
c) Cheque number
d) City code

Click here to View Answer
Answer c) Cheque number.

10. Economic and Banking pundits divide the functions of RBI into three categories. They are _______________
a) Traditional, Promotional and Selective
b) Traditional, Promotional and Supervisory
c) Direct, Autocrat and Supervisory
d) Frictional, Promotional and Supervisory

Click here to View Answer
Answer b) Traditional, Promotional and Supervisory.

Leave a Comment