Banking Quiz for SBI| IBPS – 147

Banking Quiz

1. The term ‘Paper Gold’ means ________________________
a) Paper with gold coating
b) Gold Currency
c) Paper currency
d) Special drawing rights of the IMF

Click here to View Answer
Answer d) Special drawing rights of the IMF.

2. How many members will be there in RBI central board of directors?
a) 30
b) 21
c) 15
d) 25

Click here to View Answer
Answer b) 21.

3. FEMA 1999 stands for ___________________________
a) Foreign Economy Management Act 1999
b) Foreign External Management Act 1999
c) Foreign Exchange Management Act 1999
d) Financial Exchange Management Act 1999

Click here to View Answer
Answer c) Foreign Exchange Management Act 1999 .

4. Reserve Bank of India was nationalized in _________
a) 1949
b) 1947
c) 1935
d) 1950

Click here to View Answer
Answer a) 1949.

5. Commercial banks provide locker facility to their customer for ______________________________
a) Satisfying the Bank’s jewellry and gold needs.
b) Filing important documents
c) Safe custody
d) Storing excess gold and valuables of banks

Click here to View Answer
Answer c) Safe custody.

6. Bank for International Settlement (BIS) headquarter is situated at
a) USA
b) Switzerland
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Switzerland.

7. Who appoints the deputy governors of RBI?
a) Union Government of India
b) Board of directors of RBI
c) RBI Governor
d) President of India

Click here to View Answer
Answer a) Union Government of India .

8. Regional Rural Banks were established in the year _________
a) 1985
b) 1948
c) 1975
d) 1995

Click here to View Answer
Answer c) 1975.

9. Current deposits are also known as _______________
a) Time Deposits
b) Demand Deposits
c) Recurring Deposits
d) Fixed Deposits

Click here to View Answer
Answer b) Demand Deposits.

10. How many deputy governors does RBI have?
a) Three
b) Two
c) Four
d) Five

Click here to View Answer
Answer c) Four.

Leave a Comment