Banking Quiz for SBI| IBPS – 146

Banking Quiz

1. A bank draft can be defined as a/an _______________
a) Instruction to dishonour a stop payment
b) Direction to a banker to collect a customer’s debt
c) Cheque drawn on the bank itself
d) Letter from commercial bank

Click here to View Answer
Answer c) Cheque drawn on the bank itself.

2. On the basis of which commission was RBI established?
a) Hilton Young Commission
b) Federal Commission
c) Federation Commission
d) British Commission

Click here to View Answer
Answer a) Hilton Young Commission.

3. ________is the organization that maintains the borrower’s history in India.
a) CAMEL
b) CARE
c) CRISIL
d) CIBIL

Click here to View Answer
Answer d) CIBIL.

4. The Reserve Bank of India (RBI) announced its first bi-monthly monetary policy statement on which date, as an alternative to the traditional quarterly monetary policy statement?
a) June 1 2014
b) April 1 2014
c) March 1 2014
d) july 1 2014

Click here to View Answer
Answer b) April 1 2014.

5. __________has become the first state in India to launch RBI’s e- payment system for commercial tax payers.
a) Karnataka
b) Assam
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka.

6. _____________are the beneficiaries of the “Reverse Mortgage Scheme”.
a) Government Employees
b) Below Poverty Line
c) Employed Persons
d) Senior Citizens

Click here to View Answer
Answer d) Senior Citizens.

7. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) was launched on which date?
a) 16 August 2014
b) 26 January 2014
c) 28 August 2014
d) 4 January 2014

Click here to View Answer
Answer c) 28 August 2014.

8. Expand MAT
a) Minimum Alternate Tax
b) Medium Alternate Tax
c) Maximum Alternate Tax
d) Minimum Allowable Tax

Click here to View Answer
Answer a) Minimum Alternate Tax.

9. In which among the following types occurs the Interest Rate Risk?
a) Interest risk
b) Credit risk
c) Payment risk
d) Market risk

Click here to View Answer
Answer d) Market risk.

10. The ability of commercial banks to increase their deposits by expanding their loans and advances is known as
a) Credit control
b) Credit creation
c) Capital expansion
d) Credit expansion

Click here to View Answer
Answer b) Credit creation.

Leave a Comment