Banking Quiz for SBI| IBPS – 145

1. ________________are banking institutions that accept deposits and grant short-term loans and advances to their customers. In addition to giving short-term loans, commercial banks also give medium-term and long-term loan to business enterprises
a) Central banks
b) Commercial Banks
c) Development Banks
d) Co-operative Banks

Click here to View Answer
Answer b) Commercial Banks.

2. _____________________________where majority stake is held by the Government of India or Reserve Bank of India.
a) Foriegn Banks
b) Central Bank
c) Public Sector Banks
d) Private Banks

Click here to View Answer
Answer c) Public Sector Banks.

3. _____________________referring to the purchase of assets in the rest of the world, which allows control over that assets.
a) Commercial Borrowings
b) Foreign Indirect Investment
c) Portfolio Investment
d) Foreign Direct Investment

Click here to View Answer
Answer d) Foreign Direct Investment.

4. _______________account records the change in stock of reserve assets (also known as foreign exchange reserves) at the country‟s monetary authority.
a) Reserve
b) Demat
c) Bank
d) Stock

Click here to View Answer
Answer a) Reserve.

5. ______________________are negotiable short-term unsecured promissory notes with fixed maturities, issued by well-rated organizations.
a) Treasury Bills
b) Inter-Corporate Deposits
c) Certificates of Deposits
d) Commercial Papers

Click here to View Answer
Answer d) Commercial Papers.

6. _____________________________majority of share capital of the bank is held by private individuals.
a) Private Banks
b) Foriegn Banks
c) Public Sector Banks
d) Commercial Banks

Click here to View Answer
Answer a) Private Banks.

7. ___________________is defined as a sustained increase in the general level of prices for goods and services.
a) Deflation
b) WPI
c) Inflation
d) CPI

Click here to View Answer
Answer c) Inflation.

8. ________________________referring to purchase of an asset in the rest of the world, without any control over that asset
a) Foreign Direct Investment
b) Portfolio Investment
c) Foreign Indirect Investment
d) Commercial Borrowings

Click here to View Answer
Answer b) Portfolio Investment.

9. _________________money value is derived from the commodity out of which it is made.
a) Representative Money
b) Fiat Money
c) Commercial Bank Money
d) Commodity Money

Click here to View Answer
Answer d) Commodity Money.

10. ___________________account is one that allows you to buy, sell as well as transact without the need of any paperwork.
a) Demat
b) Reserve
c) Bank
d) Stock

Click here to View Answer
Answer a) Demat.

Leave a Comment