Banking Quiz – 1

BANKING QUIZ

1. Who has the sole rights to appoint Banking Ombdusman?

a) Finance Secretary
b) Bank’s MD and CEO
c) Reserve Bank of India
d) Government of India

Click to View Answer
Answer c) Reserve bank of India

2. When a person avails loan from a bank, he will be given a repayment holiday, which is referred as

a) Discount
b) Concession
c) Moratorium
d) Subsidy

Click to View Answer
Answer c) Moratorium

3. Who fixes the interest on Savings Deposit?

a) Reserve Bank of India
b) Government of India
c) Respective Banks
d) Finance Minister

Click to View Answer
Answer c) Respective Banks

4. The Holidays of the Banks are declared as per

a) Banking in India Act
b) Reserve bank of India Act
c) Negotiable Instruments Act
d) Banking Regulations Act

Click to View Answer
Answer c) Negotiable Instruments Act

5. The RBI regulates the Commercial Banks in matters of

a) Mergers of Banks
b) Branch Expansion
c) Liquidity of assets
d) All the above

Click to View Answer
Answer d) All the above

6. In India, the currency notes and coins of one rupee and lower denomination are issued by

a) Reserve Bank of India
b) Ministry of Finance
c) Indian Government
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Ministry of Finance

7. In Indian Economy, which of the following is also called Narrow Money?

a) M1
b) M2
c) M3
d) M4

Click to View Answer
Answer a) M1

8. Brent Index is associated with which one of the following?

a) Inflation
b) Crude Oil Price
c) Gold Price
d) Export Rate Index

Click to View Answer
Answer b) Crude Oil Price

9. The custodian of FOREX Reserve of GOI is

a) IRDA
b) SEBI
c) RBI
d) PFRDA

Click to View Answer
Answer c) RBI

10. The total amount of money available in an economy at a specific time is known as

a) Hard Money
b) Soft Money
c) Near Money
d) Money Stock

Click to View Answer
Answer d) Money Stock

Leave a Comment