Banking Quiz – 5

BANKING QUIZ

1. The employment generating programmes like Jawahar Rozgar Yojana was started in
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer c) Seventh Five Year Plan

2. The economic reforms are initiated by Narasimha Rao Government in
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer d) Eighth Five Year Plan

3. The Plan launched in the 50th Year of Indian Independence was
a) Tenth Five Year Plan
b) Ninth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer b) Ninth Five Year Plan

4. “Growth with Social Justice and Equity” was the focus of
a) Ninth Five Year Plan
b) Tenth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer a) Ninth Five Year Plan

5. For the first time Private Sector was given priority compared to the public sector in
a) Ninth Five Year Plan
b) Seventh Five Year Plan
c) Eighth Five Year Plan
d) Sixth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer b) Seventh Five Year Plan

6. “Faster and more inclusive growth” was the objective of
a) Tenth Five year Plan
b) Eleventh Five Year Plan
c) Twelfth Five Year Plan
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Eleventh Five Year Plan

7. Country’s highest policy making body is
a) Planning Commission
b) Reserve bank of India
c) National Development Council
d) Finance Commission

Click here to View Answer
Answer c) National Development Council

8. Faster, Sustainable and More Inclusive Growth was the objective of
a) Tenth Five year Plan
b) Eleventh Five Year Plan
c) Twelfth Five Year Plan
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Twelfth Five Year Plan

9. The LPG Model of Development was introduced by the then Finance Minister
a) TT Krishnamachari
b) Yashwant Sinha
c) Manmohan Singh
d) P Chidambaram

Click here to View Answer
Answer c) Manmohan Singh

10. Which of the following statement is true about the Eighth Five Year Plan?
a) It was based on John W Miller Model
b) It was prepared by Prof C Rangarajan
c) Ashok Rudra and Alon S Manney was brain behind this plan
d) It is also called People’s Plan

Click here to View Answer
Answer a) It was based on John W Miller Model

Leave a Comment