Banking Quiz for IBPS | SBI – 286

Banking Quiz

1. Which Payments Bank has announced a strategic partnership with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) to give further boost to digital payments in the country?
a) Fino Payments Bank
b) Paytm Payments Bank
c) Indian Post Payments Bank
d) Airtel Payments Bank

Click here to View Answer
Answer d) Airtel Payments Bank. Airtel Payments Bank has announced a strategic partnership with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) to give further boost to digital payments in the country and to add to customer convenience.

2. In the first phase of nationalisation of banks how many banks were nationalised?
a) 14
b) 12
c) 10
d) 18

Click here to View Answer
Answer a) 14. In 1969, 14 banks were nationalised and they controlled 70 percent of india’s deposits.

3. Who is the MD and CEO of Indian Bank?
a) Ravindra Prabhakar Marathe
b) Kishore Piraji Kharat
c) P. S. Jayakumar
d) Rakesh Sharma

Click here to View Answer
Answer b) Kishore Piraji Kharat.
Indian Bank MD and CEO – Kishore Piraji Kharat
Headquarters – Chennai
Tagline – Your Tech-friendly bank.

4. “The Name you can Bank Upon” is the tagline of ___________
a) Oriental Bank of Commerce
b) Dena Bank
c) Punjab National Bank
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer c) Punjab National Bank.
Punjab National Bank MD and CEO – Sunil Mehta
Headquarters – New Delhi
Tagline – The Name you can Bank Upon.

5. Allahabad Bank was established on 24 April ______
a) 1895
b) 1865
c) 1890
d) 1875

Click here to View Answer
Answer b) 1865. On 24 April 1865, a group of Europeans at Allahabad founded Allahabad Bank. By the end of the 19th century it had branches at Jhansi, Kanpur, Lucknow, Bareilly, Nainital, Calcutta, and Delhi.

6. What is the currency of Belgium?
a) Zloty
b) Euro
c) Forint
d) Dollar

Click here to View Answer
Answer b) Euro.
Belgium Capital – Brussels
Currency – Euro.

7. Expand BCBS?
a) Basel Committee on Balance Supervision
b) Basel Committee on Board Supervision
c) Board Committee on Banking Supervision
d) Basel Committee on Banking Supervision

Click here to View Answer
Answer d) Basel Committee on Banking Supervision. The Basel Committee on Banking Supervision is a committee of banking supervisory authorities that was established by the central bank governors of the Group of Ten countries in 1974.

8. Which of the following bank head quarters located in Mumbai?
a) Bank of Baroda
b) Union Bank of India
c) Punjab & Sind Bank
d) Corporation Bank

Click here to View Answer
Answer b) Union Bank of India.
Union Bank of India MD and CEO – Rajkiran Rai G
Headquarters – Mumbai
Tagline – Good people to bank with.

9. Small finance bank to lend ____ net bank credit to priority sector
a) 25%
b) 40%
c) 60%
d) 75%

Click here to View Answer
Answer d) 75%. As per RBI, 75% of the credit given out by small finance banks will need to go to sectors that are considered part of so-called priority sector lending.

10. On August, India has signed amount of loan pact with _______ for Gujarat road project
a) Asian Development Bank
b) New Development Bank
c) Asian Infrastructure Investment Bank
d) World Bank

Click here to View Answer
Answer c) Asian Infrastructure Investment Bank. India has signed amount of loan pact with Asian Infrastructure Investment Bank for Gujarat road project.

Leave a Comment