Banking Quiz for SBI| IBPS – 144

1. What is a major function of NABARD?
a) To establish linkage between Self Help Group (SHG)
b) To provide refinancing facility
c) To conduct programs for agriculture and rural development
d) To inspect and supervise the cooperative banks and RRBs

Click to View Answer
Answer b) To provide refinancing facility

2. When was the Financial Market Department was established by RBI?
a) May, 1999
b) Jan, 2000
c) July, 2005
d) Aug, 2002

Click to View Answer
Answer c) July, 2005

3. Who is the first chairman of private sector banks association?
a) P N Joshi
b) Kiran Kumar
c) Harpeet Singh
d) M K Sinha

Click to View Answer
Answer a) P N Joshi

4. In which year does the RBI has introduced the Banking Ombudsman Scheme?
a) 2002
b) 2000
c) 1998
d) 1995

Click to View Answer
Answer d) 1995

5. Which is the biggest commercial bank in India?
a) Indian Overseas Bank
b) SBI
c) PNB
d) Indian Bank

Click to View Answer
Answer b) SBI

6. Where does RBI mint currency coins?
a) At Mumbai and Alipore (Kolkata)
b) At Mumbai and Noida
c) At Kolkata and Noida
d) At Mumbai, Alipore(Kolkata), Hyderabad and Noida

Click here to View Answer
Answer d) At Mumbai, Alipore(Kolkata), Hyderabad and Noida

7. Which of the following accounts for the maximum share in India’s foreign exchange reserves?
a) Gold reserves
b) NRI deposits
c) Special depository receipts
d) Foreign currency assets

Click here to View Answer
Answer d) Foreign currency assets

8. The government of India is empowered to borrow funds from RBI. Through which of the following instruments does it borrow?
a) Commercial papers
b) Certificates of deposits
c) Treasury bills
d) Ways and Means advances

Click here to View Answer
Answer c) Treasury bills

9. Basel Committee on Banking Supervision is also commonly known as—
a) Banking Regulation Committee
b) Bretton Woods Institution
c) Bank for International Supervision
d) Federal Reserve

Click here to View Answer
Answer c) Bank for International Supervision

10. SWIFT is a network for banks to exchange information. What is the expanded form?
a) Safe Window for International transactions
b) Secured Worldwide International Transactions
c) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications

Leave a Comment