Banking Quiz for SBI| IBPS – 138

1. CRISIL has been promoted by ____ and _____?
a) ICICI, UTI
b) IDBI, SBI
c) AXIS, UTI
d) PNB, SBI

Click here to View Answer
Answer a) ICICI, UTI

2. The term _____ is defined as a central location for keeping securities on deposit?
a) Depository
b) Instrument
c) Institutions
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Depository

3. The ______ is the apex organization in the Indian money market?
a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) IDBI

Click here to View Answer
Answer b) RBI

4. Any change in flow of funds and the demand of them, is clearly reflected in?
a) Call money market
b) Money market
c) Repo market
d) Commercial bill market

Click here to View Answer
Answer a) Call money market

5. _______ operates in Inter-bank call money market?
a) Scheduled commercial banks
b) Co-operative banks
c) Financer house of India
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

6. Lead merchant banker should advice the issuer to enter into ——– with a particular intermediary for the purpose of issue management?
a) Memorandum of understanding
b) R O C
c) Agreement
d) Arrangement.

Click here to View Answer
Answer a) Memorandum of understanding

7. The number of lead merchant bankers may not exceed in case any issue of, issue size 200crore to 400crore?
a) 4
b) 3
c) 6
d) 5

Click here to View Answer
Answer d) 5

8. A merchant bank can help an organization specifically in promotional functions,——————–?
a) Sponsoring the issue
b) Marketing
c) None of these
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

9. Role of merchant bankers——–?
a) Mobilization of funds
b) Promotional function
c) Innovation
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

10. ————– is a financial intermediary who helps to mobilize and transfer capital from those who possess it to those who need it?
a) Lease finance
b) Venture capital
c) Merchant banker
d) hire purchaser

Click here to View Answer
Answer b) Venture capital

Leave a Comment