Banking Quiz for IBPS | SBI – 313

Banking Quiz for IBPS | SBI – 313

Banking Awareness quiz for SBI Clerk, SBI PO, RBI, IBPS PO/Clerk/RRB/SO & other Banking & competitive exams. Stay connect with DaytodayGK Banking Quiz for IBPS | SBI for more updates.

1. Name of the bank which first time introduce the merchant banking in India is__________.
a) Imperial Bank of India
b) Grindlays Bank
c) United Bank
d) London Bank

Click here to View Answer
Answerb) Grindlays Bank

2. Largest Public Sector Bank in India is___________.
a) Allahabad Bank
b) ICICI
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answerd) State Bank of India

3. Name of the commission which distributes the taxes between center and states____________.
a) National Development Council
b) Finance Commission
c) Direct Tax Commission
d) Planning Commission

Click here to View Answer
Answerb) Finance Commission

4. Which of the following will set up core banking infrastructure for rural banks__________.
a) NABARD
b) RBI
c) SIDBI
d) SBI

Click here to View Answer
Answera) NABARD

5. UNCTAD stands for____________.
a) United Nations Conference on Trade and Dealing
b) Unity National Conference on Trade and Development
c) United Nations Conference on Trade and Development
d) Unique Nations Conference on Trade and Development

Click here to View Answer
Answerc) United Nations Conference on Trade and Development

6. Where are four regional centres of RBI located?
a) Mumbai, Kolkata, Chennai and Delhi
b) Kolkata, Chennai, Mumbai, Gujrat
c) Gujarat, Mumbai, Kolkata, Delhi
d) Chennai, Bangalore, Mumbai and Delhi

Click here to View Answer
Answera) Mumbai, Kolkata, Chennai and Delhi

7.On 2-10-1975, which types of banks were established___________.
a) Public Sector Banks
b) Private Sector Banks
c) Regional Rural Banks
d) Non Financial Banks

Click here to View Answer
Answerc) Regional Rural Banks

8. EXIM means_________.
a) Export and Import Bank of India
b) Exchange in Monetary Transaction
c) Export in Monetary Transaction
d) None of These

Click here to View Answer
Answera) Export and Import Bank of India

9. EXIM bank offers credit and lines of credit(LOC) to____________.
a) Foreign Government and Banks
b) Domestic Government and Banks
c) Only Private Sector Banks
d) None of these

Click here to View Answer
Answera) Foreign Government and Banks

10. National Housing Bank was established on____________.
a) 1985
b) 1984
c) 1988
d) 1992

Click here to View Answer
Answerc) 1988

Leave a Comment