Banking Quiz for IBPS | SBI – 311

Banking Quiz for IBPS | SBI – 311

1) According to the data from BSE which of the following bank beat india’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country?
a) Axis Bank
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) Kotak Mahindra Bank Ltd

Click here to View Answer
Answer d) Kotak Mahindra Bank ltd.

2) _________ remained country’s most valuable bank with a market capitalisation of Rs5.04 trillion.
a) Yes Bank
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) Kotak Mahindra Bank Ltd

Click here to View Answer
Answer b) HDFC Bank.

3) Which of the following bank launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day?
a) ICICI Bank
b) Yes Bank
c) Axis Bank
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer d) Punjab National Bank.

4) National E-Repository Limited (NERL), a group company of National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX ), has brought in which of the following banks on board as the repository participants for pledge finance?
a) Axis Bank and Yes Bank
b) ICICI Bank and Axis Bank
c) Yes Bank and ICICI Bank
d) ICICI Bank and HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Bank and HDFC Bank.

5) What is the abbreviation of D in WDRA?
a) Direction
b) Deployment
c) Development
d) Derivatives

Click here to View Answer
Answer c) Development.

6) The Reserve Bank of India tightened reporting norms for the LRS under which an individual can transfer up to USD 2,50,000 abroad in a year.What is the abbreviation of LRS?
a) Latent Rating Schedule
b) Liberalised Remittance Scheme
c) Liberalised Remittance Schedule
d) Liberalised Rating Scheme

Click here to View Answer
Answer c) Liberalised Remittance Schedule.

7) The World Bank has approved ______ mn to expand the use of clean renewable energy in rural areas of Bangladesh where grid electricity cannot reach easily.
a) 55
b) 50
c) 53
d) 59

Click here to View Answer
Answer a) 55.

8) Who is the president of World Bank?
a) Jim Yong Kim
b) Ashwani Kumar
c) Lewis Preston
d) Robert B. Zoellick

Click here to View Answer
Answer a) Jim Yong Kim.

9) Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named ________ to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief?
a) ‘Add-out Weakened Capital GST ‘
b) ‘Add-on Weakened Council GST ‘
c) ‘Add-on Working Capital GST ‘
d) ‘Add-on Working Council GST ‘

Click here to View Answer
Answer c) ‘Add-on Working Capital GST ‘.

10) Which of the following bank becomes the first foreign bank in the UK to ringfence its retail division from its wholesale business?
a) State Bank of India
b) Syndicate Bank
c) HSBC
d) UCO Bank

Click here to View Answer
Answer a) State Bank of India.

11) The State Bank of India will be investing a total of Rs ______ billion in the Arun III hydropower project of Nepal, which has 900 megawatts (MW) electricity production capacities.
a) 85
b) 80
c) 70
d) 79

Click here to View Answer
Answer b) 80.

12) Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced ________.
a) John Cryan
b) Garth Ritchie
c) Melwyn Rego
d) Pawan Kumar Bajaj

Click here to View Answer
Answer a) John Cryan.

13) Where is the headquarters of Deutsche Bank ?
a) Berlin , Germany
b) Munich , Germany
c) Sydney , Australia
d) Frankfurt, Germany

Click here to View Answer
Answer d) Frankfurt, Germany.

14) Private sector lender IndusInd Bank has received RBI’s approval to buy the securities services arm of IL&FS.What is the abbrfeviation of IL & FS?
a) Infrastructure Leasing and Financial Services
b) Infrastructure Lacting and Financial Services
c) Infrastructure Leasing and Functional Services
d) Infrastructure Laser and Functional Services

Click here to View Answer
Answer a) Infrastructure Leasing and Financial Services.

15) Asian Development Bank is headquartered in _______.
a) Cebu , Philipines
b) Berlin , Germany
c) Manila , Philipines
d) Canbera , Australia

Click here to View Answer
Answer c) Manila , Philipines.

Leave a Comment