Banking Quiz for IBPS | SBI – 307

Banking Quiz for IBPS | SBI – 307

1. The Reserve Bank of India has imposed a collective penalty of Rs 12 crore on 8 public sector banks. Bank of Baroda, Bank of India, Indian Overseas Bank and United Bank of India have been imposed with a penalty of-?
a) Rs 5 crore
b) Rs 50 crore
c) Rs 20 crore
d) Rs 1.5 crore

Click here to View Answer
Answer d) 1.5 crore.

2. The Reserve Bank of India will make available the NEFT system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document. What is the full form of NEFT?
a) National Electronic Funds Transaction
b) National Electronic Funds Treaty
c) National Electronic Funds Transfer
d) National Electronic Financial Transfer

Click here to View Answer
Answer c) National Electronic Funds Transfer.

3. Which card has announced the launch of Identity Check Express, a next-generation, mobile-first authentication solution that aims to redefine the e-commerce journey for Indian consumers?
a) RuPay
b) Mastercard
c) Visa
d) Maestro

Click here to View Answer
Answer b) Mastercard.

4. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, RBI has reduced the real GDP growth for 2019-20 from 7% to-?
a) 6.9%
b) 6.7%
c) 8.6%
d) 9.8%

Click here to View Answer
Answer a) 6.9%.

5. United Bank of India is an Indian government-owned bank headquartered in-?
a) Chennai
b) Kolkata
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Kolkata.

6. Private sector bank ___________________ and digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry-first co-branded health credit card.
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) RBL Bank

Click here to View Answer
Answer d) RBL bank.

7. Business-to-business payments startup _____________ has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).
a) EnKash
b) Paytm
c) FreeCharge
d) Mobikwik

Click here to View Answer
Answer a) EnKash.

8. The State Bank of India’s (SBI) Shanghai branch is now connected to CNAPS. What is the full form of CNAPS?
a) China’s National Advance Public System
b) China’s Nominal Advance Payment Security
c) China’s National Advance Payment Service
d) China’s National Advance Payment System

Click here to View Answer
Answer d) China’s National Advance Payment System .

9. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate by-?
a) 5 basis points
b) 20 basis points
c) 35 basis points
d) 80 basis points

Click here to View Answer
Answer c) 35 points.

10. What is the present repo rate?
a) 5.40%
b) 5.50%
c) 6.30%
d) 7.60%

Click here to View Answer
Answer a) 5.40%.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment