Banking Quiz for IBPS | SBI – 306

Banking Quiz for IBPS | SBI – 306

1. What is the full form of CISBI portal launched by RBI?
a) Central Information System for Banking Infrastructure
b) Centralized Information System for Banking Industry
c) Core Industrial System for Banking Interface
d) Common Input System for Banking Information

Click here to View Answer
Answer a) Central Information System for Banking Infrastructure

2. The web tool named ‘Vasool So-Ft’ has been launched by which bank?
a) Bank of India
b) Jammu & Kashmir Bank
c) Karnataka Bank
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka Bank

3. Who is the present Chief Economic Adviser of India?
a) Krishnamurthy V. Subramanian
b) Sudhir Bhargava
c) Subhash Chandra Garg
d) Bibek Debroy

Click here to View Answer
Answer a) Krishnamurthy V. Subramanian

4. What is the full form of ICICI bank?
a) Industrial Credit and Investment Corporation of India
b) Investment Credit and Industrial Corporation of India
c) Industrial Corporation and Investment Credit of India
d) Investment Corporation and Industrial Credit of India

Click here to View Answer
Answer a) Industrial Credit and Investment Corporation of India

5. Which country ranks on top in terms of money parked in Swiss Bank?
a) Hong Kong
b) United Kingdom
c) China
d) United States

Click here to View Answer
Answer b) United Kingdom

6. Who determines the Interest Rates on Small Savings Schemes?
a) Ministry of Finance
b) RBI
c) High Level Committee formed by Finance Ministry
d) Cabinet Committee Chaired by Prime Minister

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Finance

7. Which among the following portals have been launched by the Reserve Bank of India?
a) CISBI
b) FLAIR
c) Complaint Management System (CMS)
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

8. The cash loading of Prepaid Instruments is limited to ________ per month.
a) Rs 10,000
b) Rs 50,000
c) Rs 25,000
d) Rs 30,000

Click here to View Answer
Answer b) Rs 50,000

9. Who is the Appellate Authority in case of Banking Ombudsman Scheme?
a) Governor of RBI
b) Executive Director of RBI
c) Deputy Governor of RBI
d) CGM of RBI

Click here to View Answer
Answer c) C) Deputy Governor of RBI

10. An enterprise where the investment in equipment does not exceed Rs. 10 lakh is known as__________.
a) Small enterprise
b) Medium enterprise
c) Micro enterprise
d) Mini enterprise

Click here to View Answer
Answer c) Micro enterprise

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment