Banking Quiz for IBPS I SBI – 306

Banking Quiz for IBPS I SBI – 306

1. Bank branches are established under ____________ of Banking Regulations Act, 1949.
a) Section 20
b) Section 21
c) Section 22
d) Section 23

Click here to view Answer
Answer d) Section 23

2. The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as _____________.
a) Current Account Deficit
b) Fiscal Deficit
c) Foreign Exchange Reserves
d) Balance of Payments

Click here to view Answer
Answer c) Foreign Exchange Reserves

3. The biggest international financial center in the world is___________.
a) Frankfurt
b) Geneva
c) London
d) New York

Click here to view Answer
Answer c) London

4. Which of the following Institutions extends maximum term loan to States?
a) NABARD
b) LIC
c) IDBI
d) IFCI

Click here to view Answer
Answer b) LIC

5. When the date of the cheque is later than the date on which it is presented for payment, the cheque is known as__________.
a) post dated cheque
b) invalid cheque
c) ante-dated cheque
d) Stale cheque

Click here to view Answer
Answer a) Post dated Cheque

6. The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form____________.
a) Imperial Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Bank of India
d) Union Bank of India

Click here to view Answer
Answer a) Imperial Bank of India

7. Production and consumption takes place at about the same time. This is a characteristic of_______________.
a) Manufacturing sector
b) Agriculture sector
c) Service sector
d) All of the above

Click here to view Answer
Answer c) Service Sector

8. FDR is________.
a) Fix Date Rate
b) Fixed Deposit Receipt
c) Full Date Rate
d) All of the above

Click here to view Answer
Answer b) Fixed Deposit Receipt

9. NBA stands for__________.
a) Net Banking Assets
b) Net Book Act
c) National Banking Act
d) National Banking Association

Click here to view Answer
Answer a) Net Banking Assets

10. What is the full form of ECB?
a) Extra Commercial Banking
b) Extra Commercial Borrowings
c) External Commercial Borrowings
d) All of the above

Click here to view Answer
Answer b) Extra Commercial Borrowings

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment