Banking Quiz – 84

BANKING QUIZ

1. Which of the following is not a public sector bank in India?
a) Andhra Bank
b) Federal Bank
c) IDBI Bank
d) Vijaya Bank

Click here to View Answer
Answer b) Federal Bank. Federal Bank Limited is a major Indian commercial bank in the private sector headquartered at Aluva, Kerala.

2. What is the expanded form of the term ALM used in banking sector?
a) Asset Liability Maintenance
b) Asset Liability Management
c) Asset Liability Manipulation
d) Asset Liability Maximisation

Click here to View Answer
Answer b) Asset Liability Management. ALM is the practice of managing risks that arise due to mismatches between the assets and liabilities.

3. Which of the following is not a part of India’s Money Market?
a) Banks
b) Bill Markets
c) Call Money Market
d) Indian Gold Council

Click here to View Answer
Answer d) Indian Gold Council. The Money market in India is the money market for short-term and long-term funds with maturity ranging from overnight to one year in India including financial instruments that are deemed to be close substitutes of money.

4. Which one of the following does not belong to regulatory bodies in India?
a) FMC
b) IRDA
c) PFRDA
d) SEBI

Click here to View Answer
Answer d) SEBI

5. In pursuance of which one of the following was the General Insurance Corporation of India was formed?
a) General Insurance Business (Nationalisation) Act, 1972
b) Insurance Act, 1938
c) Insurance Amendment Act, 2002
d) IRDA Act 1999

Click here to View Answer
Answer a) General Insurance Business (Nationalisation) Act, 1972

6. What does the letter ‘S’ denote in the term IFSC?
a) Subscriber
b) State
c) System
d) Source

Click here to View Answer
Answer c) System

7. What is the full form of CBS?
a) Core Banking Solution
b) Core Banking Software
c) Core Banking System
d) Core Banking Service

Click here to View Answer
Answer a) Core Banking Solution

8. ‘Subprime lending’ is a term applied to the loans made to ___________________________.
a) Those borrowers who do not have a good credit history
b) Those borrowers who have a good credit history
c) Those borrowers who do not have a good debit history
d) Those borrowers who have a good debit history

Click here to View Answer
Answer a) Those borrowers who do not have a good credit history

9. Which among the following is the act of taking on a risk for a fee?
a) Guidewire
b) Initial Public Offering
c) Predictive analytics
d) Underwriting

Click here to View Answer
Answer d) Underwriting

10. Which of the following are to be followed by Commercial Banks for risk management?

a) Basel II norms
b) Basel III norms
c) Basel I norms
d) Solvency II norms

Click here to View Answer
Answer a) Basel II norms

Leave a Comment