Banking Quiz – 32

Banking Quiz

1. To make KCC a Smart Card cum Debit Card, Government of India had constituted a Working Group under the Chairmanship of ………………
a) C. Ranga Rajan
b) Chanda Kocchar
c) Arundhathi Bhattacharya
d) D. Subba Rao
e) T.M. Bhasin

Click here to View Answer
Answer e) T.M. Bhasin

2. Which of the following banking does not come under Social Banking?
a) Crediting the LPG subsidy in the beneficiary bank account
b) Offering Jan Dhan Scheme accounts
c) Allowing students to credit their scholarships through No-frill accounts
d) Allowing the subsidy loan to disadvantage sections of the society
e) All of the above banking operations come under social banking

Click here to View Answer
Answer c) Allowing students to credit their scholarships through No-frill accounts

3. Which of the following is not included in govt. securities?
a) Promissory notes
b) Debentures
c) Bearer bonds
d) all
e) none

Click here to View Answer
Answer b) Debentures

4. A bearer bond can be transferred by
a) Endorsement
b) Transfer deed
c) Endorsement and deliver
d) mere delivery and no other formalities are required
e) none

Click here to View Answer
Answer e) none

5. Bankers are not supposed to grant advances against
a) Third party shares
b) Partly paid shares
c) Preference shares
d) Equity shares
e)all

Click here to View Answer
Answer b) Partly paid shares

6. In bank’s parlance credit risk in lending is
a) Default of the banker to maintain CRR
b) Default of the banker to maintain SLR
c) Default of the banker to release credit to the customer
d) Default of the customer to repay the loan

Click here to View Answer
Answer d) Default of the customer to repay the loan

7. The apex institution which handles refinance for agriculture and rural development is called:
a) RBI
b) SIDBI
c) NABARD
d) SEBI

Click here to View Answer
Answer c) NABARD

8. Certificate of Deposits can be issued for a minimum period of
a) 45 days
b) 3 months
c) 6 months
d) 1 year
e) 5 years

Click here to View Answer
Answer B

9. Telegraphic Transfer Receipt is a
a) Bearer instrument
b) Order instrument
c) Non-negotiable
d) Business letter

Click here to View Answer
Answer c) Non-negotiable

10. Which of the following can delegate his power to a third person?
a) Liquidator
b) Executor
c) Individual
d) Partner
e) none of the above

Click here to View Answer
Answer c) Individual

11. Overdue interest for all types of deposits can be paid in cash to
a) Minor
b) Guardian
c) Depositor
d) Legal heirs of a deceased depositor

Click here to View Answer
Answer d) Legal heirs of a deceased depositor

12. Which of the following has been withdrawn?
a) Credit Monitoring System
b) Credit Authorisation Scheme
c) Credit Monitoring Arrangement
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Credit Authorisation Scheme

13. An executor of deceased account is appointed under
a) Trust
b) Court
c) Will
d) Family tradition

Click here to View Answer
Answer c) Will

14. Rupee Traveller Cheques are for a period of
a) 6 months
b) 12 months
c) 24 months
d) Unlimited
e) 1 day

Click here to View Answer
Answer d) Unlimited

15. Gilt-edged securities are
a) Shares of a private limited company
b) First-class Government securities
c) Shares of a company
d) None of the above
e) Gold schemes

Click here to View Answer
Answer b) First-class Government securities

Leave a Comment