Banking Quiz – 120

Banking Quiz

1. Which of the following is not an organized sector in India?
a) Nationalised Banks
b) Regional Rural Banks
c) Cooperative Banks
d) Chits and Money lenders

Click here to View Answer
Answer d) Chits and Money lenders

2. Who will settle the grievances of customers of banks?
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Local Courts
d) Ombuds Men

Click here to View Answer
Answer d) Ombuds Men

3. Which was the firth Bank corporated by the Indians (1881)?
a) Imperial Bank of India
b) State Bank of India
c) Avadh Commercial Bank(oudh)
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer c) Avadh Commercial Bank(oudh)

4. Banks create money by?
a) Liberal credit
b) Differential instrument
c) Accepting deposit
d) All  of the above

Click here to View Answer
Answer d) All  of the above

5. The Apex Co-operative Bank is known as?
a) Central Co-operative bank
b) State Co-operative bank
c) RRB
d) NABRD

Click here to View Answer
Answer b) State Co-operative bank

6. Investment of banks in Govt. securities and other approved securities is categorised as?
a) Lending
b) SLR-investment
c) Non-SLR investment
d) ANBC

Click here to View Answer
Answer b) SLR-investment

7. Interest rate risk is a type of?
a) Credit risk
b) Market Risk
c) Operational Risk
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Market Risk

8. VaR means?
a) Value of Business at Risk?
b) Value at Risk
c) Volume on Risk
d) Value as Risk.

Click here to View Answer
Answer b) Value at Risk

9. In an inflationary trend ,the pricing of the bank products are?
a) Decreasing trend
b) Constant
c) Increasing trend
d) no relevance

Click here to View Answer
Answer c) Increasing trend

10. The primary function of central bank is to………….of the country?
a) control the system
b) regulate the monetary system
c) plan the monetary system
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) regulate the monetary system

Leave a Comment