Banking Quiz – 113

Banking Quiz

1. Restriction on number of partners in a firm is imposed by?
a) Indian Companies Act 1956
b) Indian Partnership Act 1932
c) Indian Contract Act 1872
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Indian Partnership Act 1932

2. What should be the method of valuation for advances against shares/debentures / bonds ?
a) Face value
b) Market price
c) Book Value
d) Average Value

Click here to View Answer
Answer b) Market price

3. Banks can change rate of interest beyond spread announced by them on advances granted to?
a) Film companies
b) Chit funds
c) NBFC s
d) Hotels

Click here to View Answer
Answer c) NBFC s

4. Bank can change interest rate without reference to its PLR in the following?
a) Housing loans
b) NRE/ FCNB deposits
c) Personal loans
d) Educational loans

Click here to View Answer
Answer b) NRE/ FCNB deposits

5. At what frequency can Banks pay interest on Saving Bank Account as per RBI guidelines?
a) Monthly
b) Quarterly
c) Half Yearly
d) Yearly

Click here to View Answer
Answer c) Quarterly

6. Banking regulation act was passed in ?
a) 1948
b) 1949
c) 1950
d) 1955

Click here to View Answer
Answer b) 1949

7. National Rural Development Institute is situated at ?
a) Delhi
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad

8. The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total assets. This is called ?
a) Statutory Liquidity Ratio
b) Cash Reserve Ratio
c) Repo Rate
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Statutory Liquidity Ratio

9. Which of the following is not viewed as a national debt ?
a) National Saving Certificate
b) Provident Fund
c) Life Insurance Policies
d) Long-term Government Bonds

Click here to View Answer
Answer a) National Saving Certificate

10. Short-term finance is usually for a period ranging up to?
a) 6 years
b) 1 year
c) 5 years
d) 2 years

Click here to View Answer
Answer b) 1 year

Leave a Comment