Banking Quiz – 103

BANKING QUIZ

1. The Village people take more loans from non­-institutional sources (informal route). It includes ?
a) Scheduled Loans
b) Public Sector Banks
c) Co-­Operative Banks
d) Rural Banks
e) Money Lenders

Click here to View Answer
Answer e) Money Lenders

2. The Loan taken for the purpose of doing business is called _____________
a) Non­-Commercial Loan
b) Anti-­Personal Loan
c) Business Loss Loan
d) Enterprise Gold Loan
e) Commercial Loan

Click here to View Answer
Answer e) Commercial Loan

3. Example for Non­ commercial Loan is ?
a) Agricultural Loan
b) Loans to BPL families
c) Loans to SHG
d) Loans to SC and ST communities
e) All the above

Click here to View Answer
Answer e) All the above

4. 23rd Governor of RBI is ?
a) Montek Singh Ahluwalia
b) Raghuram Rajan
c) K. C. Chakraborthy
d) Sumithra Chaudhuri
e) D. Subba Rao

Click here to View Answer
Answer b) Raghuram Rajan

5. Raghuram Rajan was the former Chief Economist of ?
a) RBI
b) UNO
c) IMF
d) ADB
e) SBI

Click here to View Answer
Answer c) IMF

6. Board of Financial Supervision (BFS) of RBI started in ?
a) 2001
b) 1994
c) 1998
d) 2008
e) 2000

Click here to View Answer
Answer b) 1994

7. Aim of Board of Financial Supervision (BFS) of RBI to undertake the consolidated supervision of the financial sector comprising the financial organizations, commercial banks and __________
a) NBFC
b) Chit funds
c) Share Market
d) NGO
e) None

Click here to View Answer
Answer a) NBFC

8. Which legislation authorized RBI to inspect commercial banks ?
a) Banking Regulation Act, 1934
b) Banking Regulation Act, 1954
c) Banking Regulation Act, 1949
d) Banking Regulation Act, 1972
e) Banking Regulation Act, 1901

Click here to View Answer
Ans c) Banking Regulation Act, 1949

9. SWIFT means ?
a) Society for World Wide Interbank Financial Telecommunication
b) Social Formality World Wide Internet Functional Telecom­munication
c) Society for World Wide International Financial Telecommunication
d) Society for World Wide Interbank Functionality Telecommunication
e) Society for World Wide Interbank Financial Technologies

Click here to View Answer
Answer a) Society for World Wide Interbank Financial Telecommunication

10. SWIFT has headquarters at ?
a) Bonn
b) New York
c) New Delhi
d) Brussels
e) Tokyo

Click here to View Answer
Answer d) Brussels

11. To use SWIFT based system, each country required to install CBT. CBT means ?
a) Computer Based Training
b) Computer Based Transaction
c) Computer Biased Terminal
d) Computer Based Trail
e) Computer Based Terminal

Click here to View Answer
Answer e) Computer Based Terminal

Leave a Comment