IBPS Agriculture Officer Quiz – 47

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Which one of the following is a sexual spore of fungi??
a) Chlamydospores
b) Sporangiospore
c) Zoospore
d) Zygospores

Click here to View Answer
Answer d) Zygospores

2. Loose smut of barley is a?
a) internally seed borne disease
b) externally seed borne disease
c) soil borne
d) all of these

Click here to View Answer
Answer a) internally seed borne disease

3. Early blight of potato is a?
a) soil borne disease
b) air borne
c) seed borne
d) all of the above

Click here to View Answer
Answer a) soil borne disease

4. The nematodes lack organs for?
a) circulation
b) respiration
c) both (a) and (b)
d) excretory

Click here to View Answer
Answer c) both (a) and (b)

5. Citrus greening is caused by?
a) fastidious bacteria
b) fungi
c) virus
d) MLO

Click here to View Answer
Answer a) fastidious bacteria

6. Phyllody diease of sesamum spread by?
a) leaf hopper
b) jassid
c) aphid
d) whitefly

Click here to View Answer
Answer a) leaf hopper

7. Panama wilt is a disease of?
a) mango
b) citrus
c) sugarcane
d) banana

Click here to View Answer
Answer d) banana

8. Sulphur dioxide is toxic to plant at or above?
a) 0.1-0.3 ppm
b) 0.3-0.5 ppm
c) 0.5-0.7 ppm
d) 1ppm

Click here to View Answer
Answer b) 0.3-0.5 ppm

9. Which fungicide is used against downey mildew?
a) metalaxyl
b) karathane
c) oxathin
d) streptomycin

Click here to View Answer
Answer a) metalaxyl

10. Which one of the following can not be dtected by ELISA technique?
a) virus
b) bacteria
c) viroid
d) fungus

Click here to View Answer
Answer c) viroid

About the author

A Moorthy

Leave a Comment