Banking Quiz – 27

BANKING QUIZ

1. Which of the following statement is true about the Economic Growth
a) It refers to increase in Gross Domestic Product(GDP)
b) It refers to the long and sustained rise in real Gross Domestic Product(GDP)
c) It is characterized by fall in unemployment rate
d) Rise in GDP on monetary term
e) None of the above

Click to View Answer
Answer b) It refers to the long and sustained rise in real Gross Domestic Product(GDP)

2. “DAX” is the stock Market of-
a) Germany
b) USA
c) France
d) HongKong
e) None of the above

Click to View Answer
Answer a) Germany

3. What should be the first option for the government to borrow money to meet the fiscal deficit-
a) Borrowings from public
b) Borrowings from foreign government
c) Withdrawing its cash balance from RBI
d) Borrowings from RBI
e) None of the above

Click to View Answer
Answer c) Withdrawing its cash balance from RBI

4. Which of the Public Sector Bank tagline “India’s International Bank”?
a) SBI
b) PNB
c) ICICI
d) HDFC
e) BOB

Click to View Answer
Answer e) BOB

5. Fiscal Deficit Refers to?
a) The difference between the government’s total expenditure and its total receipts (including borrowing)
b) The difference between the government’s total expenditure and its total receipts (excluding borrowing)
c) The difference between the government’s Tax collections and Salary Payments
d) the difference between the government’s Tax collections and government’s Borrowings
e) None of the above

Click to View Answer
Answer b) The difference between the government’s total expenditure and its total receipts (excluding borrowing)

6. What is a corporate Hedging?
a) It is a mechanism to protect firm’s exposure to equity risk
b) It is a mechanism to protect firm’s exposure to market risk
c) It is a mechanism to protect firm’s exposure to forex risk
d) It is a mechanism to protect firm’s exposure in International trade
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) It is a mechanism to protect firm’s exposure to market risk

7. Expand terms means IFRS—
a) Indian Financial Review Standards
b) Indian Financial Reporting Standards
c) International Financial Review Standards
d) International Financial Reporting Standards
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) International Financial Reporting Standards

8. Which of the following is NOT used in the field of banking & finance?
a) Blue chip Companies
b) Commercial paper
c) Hedge
d) Premium bonds
e) Wobbe index

Click to View Answer
Answer e) Wobbe index

9. Statutory Liquidity Ratio(SLR) refers to the amount that the commercial banks require to maintain with RBI. What are the permitted SLR investments?
a) Only Gold
b) Only Cash
c) Only Government approved securities
d) Gold or Government approved Securities
e) None of the above

Click to View Answer
Answer d) Gold or Government approved Securities

10. Stock exchanges play a role in an economy which may be termed as
a) hardly useful
b) useful but need strict regulation
c) harmful to proper capital markets
d) a gambling-where many investors get ruined
e) a very important segment to regulate inflation

Click to View Answer
Answer b) useful but need strict regulation

11. CTS Stands for-
a) Cheque Truncation System
b) Cheque Transaction System
c) Cheque Transmission Service
d) Cheque Transport Service
e) None of the above

Click to View Answer
Answer a) Cheque Truncation System

12. In July 2013, SEBI Act was amend to curb Ponzi schemes. Ponzi Scheme means?
a) Name of a Mutual Fund Scheme to earn higher returns
b) Collective investment Schemes floated by fly by night operators
c) Name of a Bank Deposit Product
d) Name of a Health insurance scheme
e) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Collective investment Schemes floated by fly by night operators

13. The minimum rate of Interest charged by a Bank from Customers on the loans is?
a) Base Rate
b) Bank Rate
c) Prime Rate
d) Prime Lending Rate
e) None of the above

Click to View Answer
Answer a) Base Rate

14. Which of the following is NOT true with regard to FCNR Accounts?
a) NRIs can open the Account
b) Can be opened in ‘Permitted Currency’ only
c) Minimum Term is 1 year
d) Maximum Term 5 years
e) None of the above

Click to View Answer
Answer e) None of the above. An FCNR account is a term deposit account that can be maintained by NRIs and PIOs in foreign currency. Thus, FCNRs are not savings accounts but fixed deposit accounts.

15. REPO rate means?
a) Rate at which the RBI will borrow from the banks
b) Rate at which banks will borrow from the other banks
c) Rate at which the RBI lends to Banks
d) Rate at which banks lend to customers
e) None of the above

Click to View Answer
Answer c) Rate at which the RBI lends to Banks

Leave a Comment