Static GK Quiz on Women Achievers

Static GK Quiz on Women Achievers

1. Who was the First Woman Mountaineer To Climb Everest?
a) Bachendri Pal
b) Premlata Agarwal
c) Arunima Sinha
d) Santosh Yadav

Click here to view Answer
Answer a) Bachendri Pal. In the year 1990, Bachendri Pal was listed in the Guinness Book of World Records for her achievement as the first Indian woman mountaineer to climb the Mount Everest.

2. Who was was the first Indian woman to fly an aircraft?
a) Maud Wagner
b) Marina Ginestà
c) Sarla Thakral
d) Kathrine Switzer

Click here to view Answer
Answer c) Sarla Thakral. Sarla Thakral, the first Indian woman to get an aviation pilot licence and fly an aircraft. Thakral received the aircraft when she was just 21 years old. She also has achieved the title of the first Indian to get airmail pilot’s licence.

3. Who was the First Miss Universe in India?
a) Priyanka Chopra
b) Sushmita sen
c) Aishwarya Rai
d) Lara Dutta

Click here to view Answer
Answer b) Sushmita sen. An inspiration to today’s modern women, Sushmita Sen was the first Indian woman to win the ‘Miss Universe’ title in 1994.

4. Who was the First Photojournalist in India?
a) Aruna Asaf Ali
b) Mahasweta Devi
c) Sooni Taraporevala
d) Homai Vyarawalla

Click here to view Answer
Answer d) Homai Vyarawalla. Brave, independent and unconventional, Homai vyarawalla is known to be India’s first female photo journalist. She has captured some of the most memorable and incredible moments of Indian history like from the first flag hoisting ceremony at the red fort to the cremation of world’s renowned dignitaries like Mahatama Gandhi and Jawaharlal Nehru.

5. Who was the First Female actress in India?
a) Kamlabai Gokhale
b) Durgabai Kamat
c) Savitri
d) Rohini das

Click here to view Answer
Answer b) Durgabai Kamat. Durgabai Kamat was the first female actress of Indian cinema. In the early 1900s, acting in the films or theatre was a taboo for women, so much so Dadasaheb Phalke, the father of Indian cinema had to use male actors to female role in the first Indian film, ‘Raja Harishchandra’.

6. Who was the First Female Miss World in India?
a) Diana Hayden
b) Yukta Mookhey
c) Reita Faria Powell
d) Lesley Langley

Click here to view Answer
Answer c) Reita Faria Powell. It was back in 1966 when Mumbai born model Reita Faria, won India its first glory at the Miss World Pageant. Faria was only 21 at that time when she not only becomes the first Indian to achieve the feat but also the first Asian to do so.

7. Who was the the first female flying officer in the Indian Air Force?
a) Aksara
b) Anjali Gupta
c) Renuka Yadav
d) Ramya Subramaniam

Click here to view Answer
Answer b) Anjali Gupta. Anjali Gupta is the first female flying officer in the Indian Air Force to be court martialled. She used to work for the Aircraft Systems and Testing Establishment unit in Bangalore.

8. Who was the first female judge who was appointed to the Supreme Court of India?
a) Fathima Beevi
b) Latha
c) Sarala Vinod
d) Shobana Prem kumar

Click here to view Answer
Answer a) Fathima Beevi. Justice M. Fathima Beevi became the first female judge who was appointed to the Supreme Court of India in 1989.

9. Who was the first pilot of Indian Airlines in 1956 and the first Indian woman commercial pilot?
a) Prem Mathur
b) Bachendri Pal
c) Durga Pal
d) Durba Banerjee

Click here to view Answer
Answer d) Durba Banerjee. Durba Banerjee was the first Indian female pilot and captain of Indian Airlines in the year 1966. She was also the first woman ever to fly the ‘Tornado A-200’ aircraft.

10. Who was the firts lady cadet in Indian Army?
a) Priya Jhingan
b) Divya Kumari
c) Gayathri Jadav
d) Nandhini Umesh

Click here to view Answer
Answer a) Priya Jhingan. Priya Jhingan is the first woman to join the Indian Army as an officer. Jhingan was cadet number 001 at the Officers Training Academy in Chennai.

Leave a Comment