General Knowledge Quiz – Set Hundred and Seven

G K Quiz

1.What is soil erosion?
a) The denudation of the soil cover and subsequent washing down of soil by wind and water
b) It is the process by which soil is formed
c) A process known as “Greenhouse effect”
d) It can be termed as Soil Pollution.

View Answer
Answer a) The denudation of the soil cover and subsequent washing down of soil by wind and water.

2. In which of the following states is black soil found?
a) Jammu and Kashmir
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh

View Answer
Answer b) Madhya Pradesh.

3. Which is not part of soil profile?
a) Top soil
b) Substratum
c) Clay
d) Subsoil

View Answer
Answer c) Clay

4. Soil is made up of four main ingredients. Choose the correct list of ingredients.
a) Tiny pieces of rock, air, water, and humus or dead plant material.
b) Humus, or dead plant material, clay, water, and salts
c) mud, Grass, water
d) None of the above

View Answer
Answer c) Tiny pieces of rock, air, water, and humus or dead plant material.

5. This type of soil dries out quickly after a rainstorm.
a) Sand
b) loamy
c) Clay
d) Mite

View Answer
Answer c) Clay

6. What is Lithosphere?
a) Topmost layer (crust) of the earth
b) Middle part of earth
c) Inner part of the earth
d) Water inside the earth

View Answer
Answer c) Topmost layer (crust) of the earth

7. Which soil is found in the entire northern plains?
a) Red Soil
b) Laterite Soil
c) Black Soil
d) Alluvial Soil

View Answer
Answer d) Alluvial Soil

8. Which soil is also known as regur soils?
a) Red Soil
b) Laterite Soil
c) Alluvial Soil
d) Black Soil

View Answer
Answer d) Black Soil

9. Red soil develop reddish color due to
a) due to heavy rain.
b) due to presence of salt in the soil
c) due to increasing calcium content
d) due to diffusion of iron in crystalline and metamorphic rocks.

View Answer
Answer d) due to diffusion of iron in crystalline and metamorphic rocks

10. In which one of the following state is terrace cultivation practiced?
a) Punjab
b) Haryana
c) Plains of U.P
d) Uttaranchal

View Answer
Answer d) Uttaranchal

About the author

A Moorthy

Leave a Comment