General Knowledge Quiz – Set Thirty Six

Science quiz

1. Transfer of naked DNA is observed in
a) Transformation
b) Transduction
c) Conjugation
d) Transformtion

View Answer
Answer a) Transformation

2. The synthesis of DNA using DNA as a template is called
a) Recombination
b) Replication
c) Induction of gene
d) Gene Repetition

View Answer
Answer b) Replication

3. The technique used to amplify the DNA in IN VITRO
a) PSR
b) TCR
c) PCR
d) PCER

View Answer
Answer c) PCR (PCR – Polymerase chain reaction)

4. The nitrogen bases in DNA are bonded by
a) Phosphate
b) Deoxyribose
c) Ribose
d) Hydrogen

View Answer
Answer a) Phosphate

5. The smallest unit of heridity
a) chromosomes
b) Gene
c) Codon
d) Nucleotide

View Answer
Answer b) Gene

6. In Bacteria DNA is
a) 3-stranded
b) 1-stranded
c) 4-stranded
d) 2-stranded

View Answer
Answer b) 1-stranded

7. The diameter of DNA molecule is
a) 10 A
b) 20 A
c) 3.4 A
d) 34 A

View Answer
Answer c) 3.4 A

8. DNA was first isolated from
a) Nuclei
b) Golgi complex
c) Mitochondrion
d) Endoplasmic reticulum

View Answer
Answer a) Nuclei

9. which form of agar have gelling property?
a) Agarose
b) Agaropectin
c) Both a and b
d) neither a nor b

View Answer
Answer a) Agarose

10. feature of nuclear envelope include
a) Paplomers
b) Presence of pilli
c) Tubules
d) None

View Answer
Answer d) None

About the author

A Moorthy

Leave a Comment