General Knowledge Quiz – Set Twenty One

1.Axons transmit signals to other neurons by means of specialized junctions called _________
a.Synapse
b.Axon hillock
c.Dendrites
d.Receptor

View Answer
Answer a.synapse

2.A myelinated axon is wrapped in a fatty insulating sheath of _______ which serves to greatly increase the speed of signal propagation
a.Myelin
b.White matter
c.Grey matter
d.Glial cells

View Answer
Answer a.myelin

3.________ play a major role in brain metabolism by controlling the chemical composition of the fluid that surrounds neurons and including levels of ions and nutrients
a.Neurons
b.Glial cells
c.Axon hillock
d.Neurotransmitter

View Answer
Answer b.glial cells

4.The human brain is made up of
a.100-200 billion neurons
b.10-20 billlion neurons
c.150-300 billion neurons
d.50-100 billion neurons

View Answer
Answer d.50-100 billion neurons

5.________ is the largest part of the brain
a.Cerebellum
b.Cerebrum
c.Medulla oblongata
d.Pons

View Answer
Answer b.Cerebrum

6.________ is located on frontal lobe and helps elementary movement into coordinated pattern
a.Premotor cortex
b.Cerebrum
c.Motor cortex
d.Cerebellum

View Answer
Answer a.Premotor cortex

7._________ is a collection of small nuclei, most of which are involved in basic biological functions. Some of these functions relate to arousal or to social interactions such as sexuality, aggression, or maternal behaviors but many of them relate to homeostasis
a.Cerebrum
b.Hypothalamus
c.Thalamus
d.Pons

View Answer
Answer b.Hyopothalamus

8.Emotions are controlled by
a.Hypothalamus
b.Amygdala
c.Pituitary
d.Thalamus

View Answer
Answer b.amygdala

9.Among which invertebrate does not have brain?
a.Starfish
b.Cockroach
c.Ants
d.Earthworm

View Answer
Answer a.starfish

10.The brain acts on the rest of the body both by generating patterns of muscle activity and by driving the secretion of chemicals called ________
a.Neurotransmitter
b.Hormones
c.Glial cells
d.Receptors

View Answer
Answer b.hormones

About the author

A Moorthy

Leave a Comment