General Knowledge Quiz – Set Fifty Seven

1. The aminio acids which containd sulphur
a) Cysteine, methionine
b) Methionine, serine
c) Proline, Valine
d) Valine, methionine

View Answer
Answer a) Cysteine, Methionine

2. The Simplest Known Amino Acids is
a) Glycine
b) Proline
c) Serine
d) Valine

View Answer
Answer a) Glycine

3. Pulses contain large amount of
a) Proteins
b) Carbohydrates
c) Vitamins
d) All of the above

View Answer
Answer a) Proteins

4. In Plant Tissue Culture, Totipotency means
a) Flowering in culture medium
b) Development of Organ from Tissue under medium
c) Development of fruit
d) None

View Answer
Answer b) Development of Organ from tissue Under medium

5. In palnt tissue Cultue, Which part shows maximum totipotency?
a) Xylem
b) Phloem
c) Meristem
d) Stem

View Answer
Answer c) Meristem

6. In Plant Tissue Culture, The process of mitosis ois being accelarated under the presence of ____ in the culture media
a) Auxin, Cytokinin
b) Auxin onle
c) Gibberlins and Auxin
d) All of the above

View Answer
Answer a) Auxin, Cytokinin

7. Among the following which amino acids has the highest buffering capacity
a) Histidine
b) Cysteine
c) Valine
d) Serine

View Answer
Answer a) Histidine

8. In Plant Tissue Culture, the callus is grown in plantlet by altering the concentration of _______
a) Amino acid
b) Glucose
c) Hormone
d) Al of the above

View Answer
Answer c) Hormone

9. Which among the following is a type of Tomato fruit?
a) Berry
b) Pome
c) Drupe
d) None

View Answer
Answer a) Berry

10. The food wrapped in newspaper is likely to get contaminated with which of the following

a) Chromium
b) Lead
c) Magnesium
d) Calcium

View Answer
Answer b) Lead

About the author

A Moorthy

Leave a Comment