General Knowledge Quiz – Set Twenty Eight

1.The first step in the biosynthesis of cell wall takes place in
a.nucleoplasm
b.mitochondra
c.both a and b
d.cytoplasm

View Answer
Answer b.Mitochondria

2.Porins are
a.hydrophillic pores in the lipophillic membrane
b.substances that allow high molecular weight substances
c.substances that allow low molecular substances
d.both a and c

View Answer
Answer d.both a and c

3.The filament part of flagella is inserted into
a.basal body
b.tubular hook
c.cell membrane
d.all of above

View Answer
Answer b.tubular hook

4.The S ring of the inner ring in Gram-negative bacteria acts as
a.a drive plate
b.undulating ring
c.anchoring plate
d.counterbalance on the inner surface of peptidoglycan

View Answer
Answer d.counterbalance on the inner surface of peptidoglycan 

5.Bipolar polytrichous flagellation is otherwise called
a.lopotrichous
b.amphitrichous
c.peritrichous
d.monotrichous

View Answer
Answer b.amphitrichous

6.The antibiotics which inhibit cell wall synthesis is
a.polymixin
b.edeines
c.bacitracin
d.gramicidin

View Answer
Answer d.gramicidin

7.Retting is a process of bio degradation and for
a.degrading pectin
b.degrading cellulose
c.degrading starch
d.degrading retina from dead animals

View Answer
Answer a.degrading pectin

8.The interval between completion of mitosis and beginning of DNA synthesis is called
a.G1 Phase
b.G2 Phase
c.S phase
d.M phase

View Answer
Answer a.G1 Phase

9.______ demonstrates presence and arrangement of flagella
a.flagella stain
b.capsle stain
c.endospore stain
d.Giemsa Stain

View Answer
Answer a.flagella stain

10.Arobic bacteria in fresh water have ________ that increase the surface area for abortion
a.prosthecae
b.flagella
c.cilia
d.fimbrae

View Answer
Answer a.prosthecae

About the author

A Moorthy

Leave a Comment