General Knowledge Quiz – Set Twenty Four

Science QUiz

1. Bioleaching is done by
a) Protozoa
b) Bacteria
c) Algae
d) All of the above

View Answer
Answer b) Bacteria

2. The apparatus used to maintain in a continuous culture
a) Chemostat
b) Autostat
c) Thermostat
d) Both a and c

View Answer
Answer a) chemostat

3. The most infectious food borne disease is
a) Tetanus
b) Dysentery
c) Gas gangrene
d) Botulism

View Answer
Answer d) botulism

4. Spirochete is
a) Gonococci
b) Staphylococci
c) Treponema pallidum
d) Streptococci

View Answer
Answer c) Treponema pallidum

5. Which of the following is the characteristic of bacterial spore?
a) Highly refractile
b) Usually dehydrated
c) Sensitive to formaldehyde
d) All of these

View Answer
Answer d) All of these

6. Fungi differs with bacteria in that it _______
a) Contain no peptidoglycan
b) Are prokaryotic
c) Susceptible to griseofulvin
d) Have nuclear membranes
e) All of these

View Answer
Answer e) all of these

7. The largest protozoa is ___________
a) Balantidium coli
b) Entamoeba coli
c) Trichomonus vaginalis
d) Toxoplasma gond

View Answer
Answer a) balantidium coli

8. Anthrax is a
a) Vector borne
b) Zoonotic infection
c) Wound bone
d) Soil borne

View Answer
Answer b) zoonotic infection

9. Lysol is a
a) Sterilent
b) Disinfectant
c) Antiseptic
d) Antifungal agent

View Answer
Answer b) Disinfectant

10. In autoclave, the principle involved is
a) Dry heat
b) Moist heat
c) Steam under pressure
d) Both b and c

View Answer
Answer d) Both b and c

11. At the temperature 160oC for one hour, complete sterilization occurs in
a) Autoclave
b) Laminar flow
c) Incubator
d) Hot air oven

View Answer
Answer d) Hot air oven

About the author

A Moorthy

Leave a Comment