General Knowledge Quiz – Set Seventeen

Science Quiz

1. What is the CGS Unit of Force?
a) Erg
b) Dyne
c) Newton
d) Joule

Click to View Answer
Answer a) Erg

2. Which of the following is not a scalar quantity?
a) Time
b) Power
c) Energy
d) Force

Click to View Answer
Answer d) Force

3. Which of the following is not a vector quantity?
a) Velocity
b) Electric Current
c) Acceleration
d) Torque

Click to View Answer
Answer b) Electric Current. (It does not obey Triangular Law)

4. What is the prefix for 1024?
a) Peta
b) Exa
c) Zetta
d) Yotta

Click to View Answer
Answer d) Yotta

5. What is the Prefix for 10-24?
a) Yocto
b) Zepto
c) Femto
d) Atto

Click to View Answer
Answer a) Yocto

6. Which of the following is false?
a) Newton established the laws of motion in his book “Principa” in 1687
b) Newton’s First law of motion is also called Law of Galileo
c) Newton’s First law of motion is also called Law of Inertia
d) Newton’s first law gives the definition of mass

Click to View Answer
Answer d) Newton’s first law gives the definition of mass

7. Which of the following is false?
a) Impulse is a vector Quantity
b) Newton’s Second Law gives the magnitude of Force
c) Centrifugal Force is the external force required to maintain the circular motion of the body.
d) Centrifugal Force is equal and opposite to centripetal force.

Click to View Answer
Answer c) Centrifugal Force is the external force required to maintain the circular motion of the body.

8. Which of the following is true?
a) For stable equilibrium, the centre of gravity of the body should be at maximum height.
b) Energy is a vector quantity.
c) Work is a scalar quantity.
d) Solar cell converts solar energy into light energy

Click to View Answer
Answer c) Work is a scalar Quantity

9. Which of the following is true about gravity g?
a) g is zero at the poles
b) g is minimum at the equator
c) g increases due to rotation of earth
d) g increases with increase in angular speed of earth

Click to View Answer
Answer b) g is minimum at the equator

10. The Laws of Planetary Motion was given by
a) Einstein
b) Newton
c) Kepler
d) Galileo

Click to View Answer
Answer c) Kepler

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment