General Knowledge Quiz – Set Twelve

Science Quiz

1. This act was enacted to provide for strict liability for damages arising out of any accident occurring while handling any hazardous substance and effective, expeditious disposal of cases arising from such accidents. Name the act _____
a. National Environmental Tribunal act
b. Environmental protection act
c. The Bio-Medical Waste Management and Handling act
d. Public Liability Insurance Act

View Answer
Answer a. National Environmental Tribunal act

2. The Ozone Depleting Substances (Regulation) Rules was passed in
a. 2000
b. 2001
c. 2005
d. 2007

View Answer
Answer a. 2000

3. The logo for ECOMARK is notified by
a. Central Government
b. State Government
c. Notified by company Policy
d. Ministry of Environment and Forest

View Answer
Answer d. Ministry of Environment and Forest

4. The Noise Pollution (Regulation and Control) Rules was passed in
a. 1999
b. 2000
c. 2010
d. 2001

View Answer
Answer b. 2000

5. THE AIR (PREVENTION AND CONTROL OF POLLUTION) ACT, 1981 was enacted for
a. Provide protection and improvement of environment
b. For management and handling of hazardous substances
c. Prevention, control and abatement of environmental pollution by specifying the restrictions allowed to the discharge or emit any environmental pollutant
d. Prevention, control and abatement of air pollution

View Answer
Answer d. prevention, control and abatement of air pollution

6. The Manufacture, Use, Import, Export and Storage of Hazardous Micro-Organisms Genetically Engineered Organisms or Cells Rules in
a. 1999
b. 2000
c. 1989
d. 2001

View Answer
Answer c. 1989

7. Guidelines for Transportation of Hazardous Waste is ________
a. To issue license to the owner/operator of Hazardous Wastes Management
b. To register the authorized transports for transportation of hazardous wastes
c. To identify and establish standards for Principal Organic Hazardous Constituents (POHC)
d. To provide for public liability insurance for the purpose of providing immediate relief to the persons affected by accident

View Answer
Answer b. To register the authorized transports for transportation of hazardous wastes

8. National Environmental Appellate Authority Act was established in?
a. 1999
b. 2001
c. 2010
d. 1997

View Answer
Answer d. 1997

9. In April 1996, the Supreme Court ordered the closure of _____ polluting industries
a. 511
b. 520
c. 513
d. 112

View Answer
Answer c. 513

10. Earth has enough to cater to our needs, but it surely will not put up with our greed. Said by _______
a. Mother Teresa
b. Jawaharlal Nehru
c. Indira Gandhi
d. Mahatma Gandhi

View Answer
Answer d. Mahatma Gandhi

About the author

A Moorthy

Leave a Comment