Quantitative Aptitude Quiz – 1


Dear Aspirants,

Welcome to DayTodayGK’s Quiz on Quantitative Aptitude. This Quiz comprises 15 Questions from important Topics.

Number Series (1-5)

1. 9    62    ___     1854     7415      22244
a) 171     b) 371      c) 409     d) 876

Click to View Answer
Answer b) 371.
Concept
9 x 7 – 1 = 62
62 x 6 – 1 = 371
371 x 5 – 1 = 1854
1854 x 4 – 1 = 7415

2. 4     10      40      190      940    ___     23440
a) 3980    b) 4690     c) 12870     d) 17430

Click to View Answer
Answer b) 4690
Concept
4 + (6 x 1) = 10
10 + (6 x 5) = 40
40 + (30 x 5) = 190
190 + (150 x 5) = 940
940 + (750 x 5) = 4690
4690 + (3750 x 5) = 23440

3. 6     16     36     76     156     316 ___.
a) 756   b) 636   c) 986   d) 386

Click to View Answer
Answer b) 636
Concept
6 x 2 + 4 = 36
36 x 2 + 4 = 76
76 x 2 + 4 = 156
156 x 2 + 4 = 316
316 x 2 + 4 = 636

4. 123    277    459    669    907 ___.
a) 1163    b) 1173    c) 1183    d) 1193

Click to View Answer
Answer b) 1173

Concept

ccccccc

5. 2    9     28    65    126    ____
a) 213     b) 214       c) 217       d) 219

Click to View Answer
Answer c) 217.

Concept
1³ + 1,  2³ + 1,  3³ + 1 ….

Simplification (6-8)

ccccccc

Click to View Answer

Answer 925 + 223 = 1148

Concept

ccccccc

7. 134% of 3894 + 38.94% of 134  = ?

a) 4270    b) 5270    c) 6270     d) 7270

Click to View Answer
Answer b) 5270

8. 17.38% of 1557 – 21.012 × 8.97 = ?

a) 80     b) 90     c) 100    d) 110

Click to View Answer
Answer a) 80

9. A number of consists of two digits. The sum of the numbers is 10. On reversing the digits of the number, the number decreases by 36. What is the product of the two digits?

a) 24     b) 21     c) 16     d) 25

Click to View Answer
Answer b) 21

10. Rohit Sharma has a certain batting average for 10 matches. In the 11th match against Sri Lanka, he scored 216 runs, there by increasing his average by 12 runs. What is his new average?

a) 92     b) 96     c) 98     d) 94

Click to View Answer
Answer b) 96

11. The ratio of number of male and female teachers in a college is 3 : 2. If 20% of male teachers and 25% of female teachers got a salary hike. Then the percentage of teachers who did not get salary hike is

a) 58%     b) 68%     c) 78%     d) 83%

Click to View Answer
Answer c) 78

12. A coach bought 80 footballs for Rs 50 each. He sells 20 of them at a gain of 5 %. What must be the Profit Percentage of the remaining balls, so as to get 10% profit on the whole?

a) 5 (2/3)%       b) 7 (2/3)%      c) 11 (2/3)%     d) 13 (2/3)%

Click to View Answer
Answer c) 11 (2/3)%

13. The ratio between the present ages of Raja and Rani is 3 : 7 respectively. After four years, Rani’s age will be 39. What was Raja’s age four years ago?

a) 10     b) 11     c) 12     d) 13

Click to View Answer
Answer b) 11

14. A can do one fourth of a work in 10 days. B can do 40% of the same work in 40 days. C can do one third of the work in 13 days. Who will complete the work first?

a) A    b) B     c) C     d) Both A and C

Click to View Answer
Answer c) C

15. If the Length and Breadth of the rectangle are increased by 20% and 15% respectively, then by what percent will the area of rectangle be increased?

a) 35%     b) 38%     c) 25%     d) 28%

Click to View Answer
Answer b) 38

THANK YOU 🙂 🙂 🙂

Leave a Comment